Reis door het criminele verleden van de Oudegracht

Utrecht is in Nederland een van de grotere steden in Nederland. Het is daarom ook niet vreemd dat door de eeuwen heen menig crimineel hier leefde en opereerde. Ook in de panden aan de Oudegracht in Nederland hebben door de jaren heen genoeg grimmige activiteiten afgespeeld. Evert van der Zouw; schrijver van het boek Crimineel Utrecht neemt ons mee over deze straat langs plaatsen die een rol speelden in het criminele verleden van Utrecht.

Evert van der Zouw en Daniel M. van Doorn schreven het boek Crimineel Utrecht. In dit verkennen de twee schrijvers het verleden van de criminele wereld van Utrecht. In meerdere hoofdstukken verdiepen ze zich in bepaalde dossiers. Interessant voor Utrechters is dat het boek zeer duidelijk vermeld waar in het boek geschreven gebeurtenissen plaats vonden. Ook op de Oude Gracht hebben zich door de jaren heen allerlei criminele activiteiten afgespeeld.


In de onderstaande video neemt schrijver Evert van der Zouw ons mee langs een aantal locaties op de Oudegracht die een rol speelden in het criminele verleden van Utrecht: :https://www.youtube.com/watch?v=wrBr03fMw8ohttp://

 

Plaatsen op de Oudegracht die we samen met Evert in de bovenstaande video bezochten:

 

Café Weertzicht – Oudegracht nummer 1

Een van de oudste cafe’s van Utrecht waar velen mensen elkaar door de jaren heen troffen, hieronder natuurlijk ook criminelen. Penoze hielden hier een collecte om voor crimineel Oude Nol een advocaat te kunnen betalen.

Onderduikplaats Oudegracht nummer 72

In januari 1982 pleegde Stanley Hillis en Paul Molhoek een bankoverval. Na deze overval doken de twee een tijd onder op de zolder van dit grachtenpand. Stanley Hillis zou later een van de grootste criminelen van Nederland worden.

Kantoor Piet Doedens – Oudegracht 92

Doedens verdedigde gedurende zijn carrière veel Utrechtse criminelen. Hij was een zeer gewilde advocaat. Tot zijn dood niet lang terug heeft hij zijn kantoor hier in stand gehouden.

Plantage aan de werf – Oudegracht 235

Een groot drama voor Utrecht. Twee jonge vrienden kwamen hier om mogelijk een ruimte om cannabis te kweken te kopen. Een van de twee ging naar de afspraak. Die liep fout. Eerst werd hij vermoord en later werd zijn vriend die verderop op de uitkijk stond ook vermoord omdat hij getuige was. De twee werden in de werfkelder aan de Oudegracht begraven

Kantoor Stipevo – Oudegracht 130-132

 

Kantoor van welzijnsorganisatie waarvan penningmeester de uit Duitsland afkomstige Lota Graz geld wegsluisde. Hij gebruikte dit geld  om drank en prostituees mee te betalen bij seksclub Wild Love. Hij kwam bekend te staan onder bezoekers en personeel van de club als een grote uitgever en vele hadden door dat er iets niet pluis was met hem. Enkelen van he maakten hier gebruik van door van door meneer Graz onder druk te zetten om hem geld te geven. Graz vond dit niet zo’n probleem en betaalde zolang zijn geheimen stil bleven.

Enkele andere plaatsen op de Oudegracht die voorkomen in het boek Crimineel Utrecht zijn:

 

Het huis van Oude Nol – Zakkendragerssteeg 17 (kruisend met de oude gracht)

Oude Nol stond in zijn oude dagen in de jaren 60′ bekend als oude Nol. Veel penoze keken naar hem op en in het verleden voorzag hij ook enkelen van hen van werk. Op zijn oude dag werd hij de leermeester en opdrachtgever van Hans van Zon die hij roofmoorden liet plegen.

Ouwe Nol
Sarasani – Oudegracht 327

De oprichters van coffeeshop Sarasani waren echte coffeeshop-pioniers. Coffeeshop Sarasani opgericht in 1968 wordt door velen gezien als de eerste coffeeshop van Nederland gezien. Volgens anderen was dit echter de Mellow Yellow in Amsterdam die in 1972 werd opgericht. De eigenaren van Sarasani begonnen hun zaken in een tijd dat er nog vrij weinig wetgeving was maar naarmate de wet rondom de bevoorrading van coffeeshops strenger gehandhaafd werd, waren de coffeeshop-ondernemers om te handelen op allerlei manieren om de gemeente en politie te omzeilen. Hun koopwaar moest toch ergens vandaan komen.

De ingang van Coffeeshop Sarasani aan de werf
Boothill saloon – Twijnstraat 5 (kruisend met Oudegracht)

Boothill saloon aan de Oudegracht is een van de ontmoetingsplaatsen van de Hells Angels in Utrecht. De motorclub staat erom bekend dat leden van de club zich in het verleden bezig gehouden te hebben met een breed scala aan criminele activiteiten. Ook nationale leiders van de club erkennen in het verleden fouten gemaakt te hebben. In het boek van Crimineel Utrecht komen zaken waarbij leden van de Hells Angels betrokken waren aan bod.

Boothill Saloon aan de Twijnstraat

Ben je benieuwd geraakt naar het verleden van de criminele wereld in Utrecht en zou je het boek van Evert van der Zouw en Daniel M. van Doorn willen lezen? Het boek crimineel Utrecht is onder ander hier te verkrijgen: https://www.bruna.nl/boeken/crimineel-utrecht-9789089756220

Ook kun je Daniel M. van Doorn volgen op twitter waar hij regelmatig dingen tweet over het criminele verleden van Utrecht en ook over recente gebeurtenissen rond het boek Crimineel Utrecht. https://twitter.com/danielmvandoorn

Delen van onze wandeling met Evert van der Zouw en nog veel meer was te zien in aflevering 13 van Campustalk seizoen: Zomer-2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.