De Bibliotheek Utrecht: ‘Alles wordt mogelijk gemaakt door samenwerken.’

Naar de bieb toe gaan, terwijl je niet kunt lezen. Het klinkt misschien gek, maar dat is het niet. Je wist het misschien niet, maar je kunt voor veel meer bij de bibliotheek terecht dan alleen het lenen van boeken. De Bibliotheek Utrecht biedt hulp aan verschillende doelgroepen, zoals laaggeletterden.

‘Een laaggeletterde zal niet snel naar de bibliotheek gaan, het ligt vol met boeken die je niet kunt lezen. Maar de bieb is juist één van de plekken waar we je goed kunnen helpen.’ Zegt Sylvia Volkert, expertisespecialist bij de Bibliotheek Utrecht. In de bibliotheek is een DigiTaalhuis waar, in samenwerking met  Taal doet meer en DigiWijs 3.0., taalcursussen worden aangeboden.

‘We werken al heel lang samen met Taal doet Meer, maar we hebben ook heel veel andere samenwerkingspartners, zoals verschillende cursus-aanbieders, welzijnsorganisaties en buurtteams. Hierdoor zijn we als bieb ook in staat om een andere doelgroep te helpen, namelijk de ouderen. Heel veel ouderen hebben moeite met het gebruik van de computer. Via het project ‘Ouderen in de wijk’ helpen we pensioengerechtigden onder andere omgaan met de online overheid.’

Iedere week organiseert de Bibliotheek Utrecht in vier vestigingen een Doe Mee Startpunt. Daar kan iedereen gewoon binnenlopen voor informatie over taalcursussen of computercursussen. Ook biedt de bibliotheek, in samenwerking met Humanitas, het Taalmaatjes Project. ‘Ik snap dat de drempel nogal hoog kan zijn om de bieb binnen te stappen als je laaggeletterd bent. Maar we zijn hier om te helpen.’ De cursussen zijn vaak gratis, als dat niet het geval is zijn de kosten erg laag.

Je kunt altijd binnenlopen bij de Bibliotheek Utrecht in Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht. En er zijn nog veel meer vestigingen waar je binnen kunt lopen voor verschillende inloopspreekuren, zoals de Doe Mee Startpunten.

Wil je precies weten welke spreekuren, waar en wanneer zijn. Kijk dan op deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.