De invloed van grote bioscopen op kleine filmhuizen

De bekende Hollywood-films worden vertoond in grote bioscopen en alternatievere arthouse-films zijn te zien in kleine filmhuizen. Dat is een trend die we al jaren zien. In Utrecht hebben we de afgelopen jaren twee grote bioscopen kunnen verwelkomen. Deze bioscopen kwamen erbij in Utrecht, waar we al kleine filmhuizen hadden.

Met een groot spektakel opende Kinepolis in het voorjaar van 2017 haar deuren op Jaarbeursplein. Hiermee steeg Utrecht ineens weer op de lijst met het aantal bioscoopbezoeken*. Voor een grote stad was het opvallend dat we nog geen grote bioscopen hadden in het centrum. Op Campusblog kwam Jennifer Ockeloen tot de conclusie dat Utrechters zaten te wachten op de komst van een grote bioscoop. Na ruim een jaar kijken wij naar de huidige situatie van de bioscopen in Utrecht.

Volgens Jos Stelling, eigenaar van Springhaver en Louis Hartloopercomplex, hebben de filmhuizen niet heel veel gemerkt van de komst van de bioscopen. ‘Het is een heel ander soort publiek,’ vertelt Jos, ‘bioscopen trekken vaker een wat jonger publiek, die blockbusters willen zien. Filmtheaters worden juist vaak bezocht door mensen van zo’n veertig jaar of ouder en voornamelijk vrouwen.’ Hierdoor voelen kleine filmhuizen in Utrecht zich dus niet bedreigd door de komst van grote bioscopen.

Benieuwd naar het toekomstperspectief van filmhuizen? Kijk dan aflevering 4 herfst 2018 van CampusTalk.

*Bron: AD Utrecht – Utrecht weer koploper met Kinepolis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.