Vaccinatie Meningokokken kan ook op eigen initiatief

 

Inentingen tegen de meningokokkenziekte zijn ook mogelijk op eigen initiatief, meldt het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Als je niet binnen de doelgroep valt die het RIVM verplicht heeft is het vaccin namelijk op recept verkrijgbaar via de huisarts of een vaccinatiecentrum. Hoe nodig deze vaccinatie voor de betreffende persoon is wordt in overleg met de huisarts of GGD bepaald.

De inenting tegen de meningokokkenziekte ACWY is het gevaarlijkst voor peuters en tieners. Het is vooral noodzakelijk voor kinderen van 14 maanden en is sinds 1 mei 2018 opgenomen in het vaccinatieprogramma. Vanaf 1 oktober 2018 wordt ook iedereen die tussen 1 mei 2018 en 31 december 2018 14 jaar worden verplicht zich in te enten tegen de bacterie. Het leek eerst alleen het geval dat peuters en jongeren van 14 jaar zich konden inenten, maar het is dus ook mogelijk om andere leeftijden in te enten op eigen initiatief, vanwege de hoge besmettelijkheid van de ziekte in Nederland.

Erg besmettelijk

Door te hoesten, niezen of zoenen kan je iemand anders besmetten met het virus. De bacterie wordt namelijk overgebracht via druppeltjes vanuit de neus-keelholte. Het totaal aantal meningokokkenziekten is in de afgelopen jaren gedaald. Wel is het type meningokokken W in het afgelopen jaar toegenomen bij tieners. Het blijft dus in Nederland een besmettelijke ziekte.

 

Meer weten? Het RIVM geeft op hun site meer informatie en adviseert zoveel mogelijk mensen in de betreffende leeftijdscategorie op te passen en zich in te enten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.