WHO: “gameverslaving is een officiële verslaving”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een gameverslaving erkent als officiële verslaving. Omdat deze verslaving niet altijd een slechte invloed heeft op het dagelijks leven van een gameverslaafde, is er een aantal organisaties in Nederland die kritiek heeft op de nieuwe diagnose.

Zo vindt het Trimbos Instituut bijvoorbeeld dat het “te vroeg is om te concluderen dat er voor gameverslaafden een nieuwe diagnose nodig is, want er zijn te veel problemen met het wetenschappelijk bewijs.”Ten eerste is het helemaal niet duidelijk of het overmatig gamen een symptoom is van een probleem en/of oorzaak. Het is belangrijk om dat te weten want soms kan een behandeling van het gamen zelfs averechts werken. Denk bijvoorbeeld aan iemand die erg eenzaam is en dat eenzame gevoel vermindert door online met andere gamers contact te hebben. Dan kan het verminderen van het aantal uren gamen de eenzaamheid vergroten. Ten tweede valt er geen vinger op te leggen wat nou precies de factoren zijn die het probleemgedrag veroorzaken. Bij bier is dat bijvoorbeeld alcohol, bij roken nicotine. Echter zijn er bij gamen diverse factoren die de ‘verslaving’ kunnen veroorzaken. Tot slot betwijfelt het Trimbos Instituut de nieuwe diagnose van het WHO omdat veel behandelaars deze diagnose aanmoedigen met commerciële doeleinden, boven het belang van bezorgde ouders.

Volgens Gisèle Hoevenaars, Senior Preventiewerker bij Jellinek, is het behandelen van een gameverslaving per persoon verschillend. Op die manier kan er dan beter achterhaald worden welke factor het probleemgedrag heeft veroorzaakt. Wel heeft Jellinek een bepaald format voor het behandelen van een gameverslaving.

Het NOS Jeugdjournaal interviewde Raoul over zijn gameverslaving:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.