Bewoners Overvecht zijn hardrijders zat

In Overvecht wordt er veel geklaagd over mensen die te hard rijden. Begin dit jaar is een 16-jarige jongen in Overvecht om het leven gekomen door iemand die ver boven de maximale snelheid reed. Hoe kan dit probleem opgelost worden en is dat haalbaar?

“Je kan het rijgedrag van mensen op verschillende manieren beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan smallere wegen, weg markeringen en drempels. Wanneer je de wegen doorbreekt met bochten of versmallingen is het moeilijker voor de automobilist om inschattingen te doen waardoor ze vaak langzamer gaan rijden. Wat je wel vaak ziet is dat de buurtbewoners vaak degenen zijn die te hard rijden omdat ze de wegen vaak goed kennen en precies weten wanneer er een bocht aankomt en hoe ze die moeten nemen.” Aldus verkeerspsycholoog Kim Ruijs. Een bredere uitleg kan je terug vinden in dit onderzoek.

Er is al veel aandacht door buurtbewoners gevraagd om straten te veranderen in Overvecht. Er wordt gevraagd naar hogere drempels, flitspalen of meer controle. “Het gaat de gemeente heel veel geld kosten om dit te verwezenlijken. Een flitspaal zal even werken, maar wanneer automobilisten weten waar die staat remmen ze even af en trekken daarna net zo hard weer op. Hogere drempels wordt lastig voor de bussen, je wil ook niet dat alle bus gebruikers een meter omhoog vliegen wanneer de bus over een drempel gaat.” Legt Kim Ruijs uit.

Het is een lastige kwestie. Het rijgedrag ligt natuurlijk ook voor een groot deel bij de automobilisten zelf. Er zijn verschillende maatregelen genomen bij straten als de Theemsdreef om mensen langzamer te laten rijden. Meer controle en bekeuren zou in dit geval de beste oplossing.

Wil je het interview met Kim Ruijs en een buurtbewoner bekijken? Klik dan hier uitzending 6 seizoen herfst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.