Het verhaal achter de Afvalpas

Containers die openstaan of reageren op alle chippassen, het lijkt er dan op dat de afvalpas overbodig is. Toch heeft de gemeente er wel belang bij, de pas registreert namelijk gegevens. De vraag is hoe persoonlijk deze zijn?

De afvalpassen zijn verbonden aan een huisadres. Zoals Jan Huizer van Kliko in de uitzending (seizoen herfst aflevering 8) uitgelegd heeft iedere pas een unieke code. Wanneer de ondergrondse container correct werkt kunnen alleen bepaalde passen deze openen. Je zou kunnen denken dat de gemeente dus precies kan zien hoeveel afval een specifiek huishouden dumpt in een aangewezen container. “Wij kunnen alleen de frequentie zien, dus de tijden wanneer het afval wordt aangeboden. De pas bevat geen persoonlijke gegevens, dat is namelijk verboden volgens de Privacywet” legt Paul Schoots van Stadbedrijven gemeente Utrecht uit.

De afgelopen maanden zijn ze ook bezig met een proef, die openstaande containers zijn blijkbaar vaak de bedoeling. “Wij willen vooral kijken bij hoogbouw flats in bijvoorbeeld Overvecht om te zien wat voor een invloed opstaande containers hebben. Ik kan me namelijk voorstellen dat wanneer je met je afvalzak van de bovenste verdieping komt en je afvalpas bent vergeten je liever niet weer helemaal terug loopt” aldus Schoots.

Het kan natuurlijk ook zijn dat de open containers oude exemplaren zijn zoals in Leidsche Rijn. Dit zijn containers die nooit een passysteem hebben gehad en zullen in de loop der jaren vervangen worden. De laatste reden is dat de ondergrondse container gewoon kapot en zo snel mogelijk wordt gemaakt, of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.