Minitopia: oplossing voor Utrechtse woningnood?

Ook dit jaar stijgen de huren van studentenkamers in Utrecht opnieuw, zo meldt Kamernet. Bijna 70 procent van de Utrechtse studenten betaalt gemiddeld 82 euro te veel voor zijn of haar kamer. Dit blijkt uit een rapport van studentenunie VIDIUS. 

Deze cijfers zijn niet erg hoopgevend voor studenten die in Utrecht op kamers willen. Het is dus hoog tijd voor een oplossing tegen de Utrechtse woningnood. Om deze te vinden is het soms nodig om over de grenzen van de eigen provincie heen te kijken. Zo experimenteert Den Bosch al bijna 2 jaar met een woonexperiment dat Minitopia heet. 

Het concept
Minitopia Poeldonk bevindt zich op de oude milieustraat van Den Bosch. Hier is plaats voor maximaal 25 verschillende woningtypes. Zo is er een mix van zelfbouw en kant-en-klare units. De huizen op Minitopia hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze tijdelijk, demontabel, duurzaam, goedkoop en klein zijn. Oprichters van Minitopia, Rolf van Boxmeer en Tessa Peters, hebben hiermee een hele nieuwe woonvorm gecreëerd.

Betrokken partijen
Bij het woonexperiment in Den Bosch zijn verschillende partijen betrokken. Minitopia is een project van Rezone. Dit is een samenwerkingsverband tussen Rolf en Tessa waarin onder andere invulling wordt gegeven aan ontwikkelgebieden. De eigenaar van het terrein van Minitopia is woningcorporatie Zayaz.

SPARK Campus, innovatiecampus voor de bouw, helpt met het meedenken en realiseren van de huizen op Minitopia. De gemeente Den Bosch wil graag wijzer worden van het woonproject. Eric Logister, wethouder van Wonen, Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, volgt het project daarom op de voet.

Wil je weten of Minitopia daadwerkelijk een oplossing is voor de Utrechtse woningnood? Kijk dan uitzending 3 van Campustalk Herst 2018-2019.

In de onderstaande video zie je een paar huizen op de oude locatie van de Minitopia aan de Eekbrouwersweg.

 

Minitopia Poeldonk kan tot maximaal juni 2023 voortbestaan op de huidige locatie. Wil je je aanmelden als toekomstige bewoner? Dat kan! Klik hier voor meer informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.