Kwart 13-jarigen is bijziend

Bijziendheid is de snelstgroeiende oogafwijking ter wereld, veelal te danken aan het exponentiële digitale mediagebruik van jonge kinderen. Dit komt niet alleen door het gebruik van smartphones en tablet door de jeugd, ook boeken kunnen bijziendheid veroorzaken. Sterker nog, eigenlijk ieder object waar je langere tijd van heel dichtbij naar kijkt kan voor oogproblemen zorgen. Tegenwoordig hebben steeds meer kinderen een smartphone of tablet, dus in dit geval zijn de apparaten best een boosdoener omdat de ogen van kinderen nog in ontwikkeling zijn.

Uit onderzoek van De Consumentenbond kiezen jonge kinderen vaker voor een tablet dan voor kleurrijk speelgoed. Kinderen gebruiken de tablet voornamelijk om spelletje op te spelen, en dit hoeft lang niet altijd negatief te zijn. De Consumentenbond zegt dat er talloze spelletjes zijn waar kinderen mee leren puzzelen, rekenen en analyseren. Een ander voordeel van tablets is dat het apparaat kan zorgen voor een rustmoment op een drukke dag, voor zowel kind als voor de ouder.

Echter, wanneer je kind veel tijd besteedt aan de tablet, betekent dit in de praktijk dat het kind minder fysiek beweegt en buiten speelt. Naast oogproblemen, kan het veelvuldig gebruik van een tablet ook fysieke klachten met zich meebrengen. De zogeheten ‘tablet-nek’ komt steeds vaker voor. Fysius, een organisatie die expert is op het gebied van rug- en nekklachten, legt uit wat je tegen deze specifieke klacht kunt doen. De problemen kunnen over het algemeen opgelost worden door kinderen meer buiten te laten spelen, zodat ze fysieke beweging krijgen.

Digitalisering op school, kinderdagverblijf en museum
De tablet verschijnt op meerdere plekken voor kinderen. Op het kinderdagverblijf, op school en in het museum is er de mogelijkheid voor kinderen om gebruik te maken van een tablet. Zoals museum en Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Het museum is onlangs heringericht en de bezoekers krijgen een tablet mee. Emiel Bransen van YiPP, het bedrijf dat de content voor de app op de tablet heeft verzorgd, meldt dat dit gebruik voor de kinderen geen nadelen heeft. “De app is dusdanig ontworpen dat de tablet niet afleidt van wat er in het museum te zien is,” zegt Emiel Bransen. “Het is interactief.” De nieuwe bezoekerservaring van Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh krijgt veel lof.

Meer informatie over het museum en de digitalisering? In uitzending 9 van CampusTalk seizoen herfst 2018/2019 hebben we het uitgebreid over de herinrichting van Sonnenborgh in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.