Ontspullen, minimalisme, en tiny houses: het is ‘hot’

Het minimalisme wint wereldwijd steeds meer terrein. ‘Ontspullen’ is tegenwoordig dan ook een veelgebruikt woord. Kringloop De ARM in Utrecht plukt hier de vruchten van. Vooral in het bijbehorende sorteercentrum krijgen ze meer spullen binnen dan ooit.

Steeds meer mensen delen de gedachten dat ze liever ervaringen dan spullen hebben. En dus doen we steeds meer spullen weg. Julia Scholten, sorteerder bij het sorteercentrum van De ARM, zag deze ontwikkeling met eigen ogen gebeuren. “Meestal pieken we met bepaalde periodes. In vakanties en met kerst hebben we het bijvoorbeeld erg druk. In tegenstelling tot andere jaren krijgen we nu al sinds mei veel spullen binnen.”

Bij kringloop De ARM geldt niet altijd: “Hoe meer spullen, hoe beter”. Julia zegt: “Een paar maanden geleden werd de hoeveelheid spullen gewoon te veel. Vooral de goedkopere spullen, van bijvoorbeeld de Xenos, komen steeds meer binnen. We konden het simpelweg niet meer verwerken. Om het weer een beetje te kunnen behappen, hebben we maatregelen moeten nemen.”

De trend van het ontspullen gaat gepaard met het steeds populairder wordende minimalisme. De tiny houses schieten door het hele land dan ook als kool uit de grond. Ook Nieuwegein is sinds vorig jaar december trotse eigenaar van Tiny Village Kleinhuizen. Op Minitopia in Den Bosch zijn ook al de nodige tiny houses neergestreken. Eén van deze tiny house bewoners zijn Menno Versluis en Rhona Bos. Het stel woont sinds 3 maanden samen op 30 vierkante meter. Hiermee zijn Menno en Rhona beginnende minimalisten.

Het tiny house van Menno en Rhona op de Minitopia werd in één middag geplaatst.

Het nieuwe en kleine onderkomen van Menno en Rhona zorgt bij hun voor een nieuwe levensstijl. Menno: “Je bent beperkt in je ruimte, dus ook in het aantal spullen dat je kunt hebben. Daarom proberen we niet alles zomaar te kopen, zoals we dat eerder wel zouden doen. Ik vind het fijn om minder te bezitten. Dat voelt heel goed.”

Wil je meer weten over ontspullen, minimalisme en tiny houses? Kijk dan uitzending 12 van Campustalk Herst 2018-2019.

Ben je benieuwd naar het minimalistische avontuur van Menno & Rhona? Volg dan hun blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.