Stijgende dementie vraagt om creatieve oplossingen

Dementie is, na kanker en hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. De afgelopen twintig jaar is er dan ook enorm veel onderzoek naar gedaan. Alzheimer Nederland verwacht dat het aantal mensen alleen maar zal aan stijgen. Daarom moeten we op zoek naar manier hoe we hiermee om kunnen gaan. 

In Japan hebben ze een pop-up restaurant geopend waar alleen mensen met dementie worden aangenomen. Een bijzonder initiatief om aandacht te vragen voor hersenziektes. Inmiddels is het restaurant alweer gesloten, maar het geeft een goed voorbeeld van hoe je met deze ziekte om kunt gaan.

Campusblog-collega Annemieke bezocht al eerder een initiatief in Utrecht voor mensen met dementie. Toch blijft het feit dat er veel onderzoek nodig is voor dementie. Dat kan Alzheimer Nederland beamen. Op die manier kunnen ze betere inzichten krijgen in  in de oorzaken, preventie, diagnose en behandeling van dementie.

Muziek

Een andere manier om ermee om te gaan is het luisteren van muziek. Dat heeft de oprichter van Southwick House ‘Levende Geschiedenis’, Marcel Meijer, ook gemerkt. Hij organiseert programma’s voor ouderen met dementie om hun de bevrijding weer te laten herbeleven. ‘Je merkt dat vooral bij het afspelen van muziek, mensen dingen herkennen,’ vertelt hij. ‘Dit komt doordat het muziekgedeelte van de hersenen het langste in tact blijft. Dit houdt dus in dat je muziek het langste herkent en kunt koppelen aan momenten.’

Dit weet ook Kim Erkens, een zangeres die videoportretten maakt van mensen met dementie, waarbij ze een liedje met bijzondere waarde voor ze zingt. Dit doet ze om meerdere redenen. ‘Naast de waarde die de portretten voor familie van de geportretteerden hebben, wil ik laten zien dat mensen met dementie de kracht hebben om jou te raken. Hun ongepolijste manier van communiceren kun je als kwetsbaar maar ook als inspirerend zien,’ schrijft ze op haar website.

Geertruida from Kim Erkens on Vimeo.

Toekomstperspectief

Zoals al eerder genoemd, zal het aantal dementen alleen maar toenemen. Zo verwacht Alzheimer Nederland dat er in 2055 ruim 690.000 mensen met Alzheimer zijn. Wat we ook zien, is dat deze stijging ervoor zorgt dat de zorgkosten ook omhoog gaan. In drie jaar tijd (2012-2015) is er een stijging geweest van 25%. We kunnen er dus niet omheen dat dementie een grote impact zal hebben op de samenleving. We moeten dus op zoek naar manieren om hiermee om te gaan.

Bent u benieuwd naar de programma’s die Marcel samenstelt en hoe ouderen daar op reageren? Dan kunt u hier het volledige interview kijken op CampusTalk, uitzending CT09 herfst 2018..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.