Utrechtse ‘opruimhond’ Joy verzamelt zwerfafval

De oplossing voor het afvalprobleem in Utrecht? Je traint je hond gewoon op tot opruimhond! Alex van Eck leerde zijn hond Joy om tijdens hun wandelingen afval op te ruimen.

In aflevering 3 van Campustalk hoorde je de reportage over de uitpuilende afvalbakken in Utrecht. Zeker in Utrecht Oost is het probleem groot: daar is veel zwerfafval en overtollig glas en plastic te vinden.

‘Opruimhond’ Joy met haar vangst. Foto: Alex van Eck

Als het aan hondenbezitter Alex van Eck ligt, zouden honden een rol kunnen spelen in het verminderen van afval: ‘Hondenbezitters laten hun honden zo’n 2 á 3 keer per dag uit. Als jouw hond dan iedere keer als hij uitgelaten wordt wat zwerfafval meeneemt, scheelt dat toch!’ vertelt van Eck enthousiast. Hij kwam op het idee toen hij geconfronteerd werd met zwerfafval in de natuur. Iedere keer als hij met zijn hond Joy door het park liep, ergerde hij zich groen en geel aan de blikjes die hij onderweg tegenkwam. Van Eck heeft zijn hond Joy geleerd om tijdens de wandelingen die zij maken blikjes op te rapen en mee te nemen. Door hondenkoekjes in een plastic fles te stoppen heeft hij haar geleerd om flesjes en ander afval te associëren met een lekkere beloning.

Inmiddels is van Eck een stichting gestart, genaamd enjoycleaningup. Op deze manier hoopt hij meerdere hondenbezitters te inspireren om ook hun hond op te leiden tot een echte opruimhond. ‘Er zijn twee miljoen honden in Nederland, je praat over enorme aantallen. Zij kunnen het verschil maken!’’

Wil je zelf ook je hond omscholen tot opruimhond? In onderstand filmpje legt Alex van Eck uit hoe je dat kunt doen:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.