Vliegen met drones in Utrecht: wat mag wel en niet?

Drones worden steeds populairder. Niet alleen de professional grijpt vaker naar de drone, ook de hobbyist gebruikt hem steeds vaker. Maar wat mag wel en wat mag vooral niet?

No-fly zones
Er zijn een aantal gebieden waar je helemaal niet mag vliegen met drones. Dat zijn de zogenoemde no-fly zones. De grootste en belangrijkste no-fly zone van Utrecht bevindt zich rondom het Universitair Medisch Centrum. Daar bestaat de kans dat drones traumahelikopters hinderen of ophouden. Daarom is het verboden om daar te vliegen.

In het zicht
Verder mag je alleen vliegen bij daglicht en moet je de drone in je zicht blijven. Een regel waar dronepiloot Jelte Keur het niet geheel mee eens is. “Als ik mijn drone bestuur, draag ik een speciale bril. Daarmee kan ik veel nauwkeuriger zien waar ik vlieg en wat er om de drone heen gebeurt. Met die bril kan ik het veel beter zien dan met het blote oog.”

Europese wetgeving
Zoals het er nu naar uitziet gaat in 2019 de nieuwe Europese wetgeving in. Dat betekent dat in heel Europa dezelfde regels gaan gelden voor drone vliegen. Nu is het verschil tussen landen in regelgeving groot, vertelt Jelte. “In België mag je vrijwel niets. In Duitsland juist weer veel meer”. Als de Europese regelgeving wordt doorgevoerd zou dat in Nederland onder andere betekenen dat drones wat hoger mogen vliegen.

In aflevering 12 seizoen 18/19 vertelt Jelte meer over de regelgeving rondom drones. Daarin heeft hij het onder andere over zijn populaire video ‘Dom in de mist’. Bekijk de video hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.