‘Vocking zit in het DNA van Utrecht’

Een snack als de Vockingworst op de immateriële erfgoedlijst krijgen? Dat is zo gek nog niet. De Groningse eierbal en het Brabantse worstenbroodje gingen ons al voor. En met succes. Het Genootschap Ambachtelijke Grunneger Aaierbal, met Henk Scholte aan het hoofd, organiseert nu zelfs een heus Eierbal Festival. Dat klinkt alsof het niet voor elke snack is weggelegd, maar Scholte ziet potentie in de Vockingworst.

‘Toen ik hoorde dat het Brabantse worstenbroodje erfgoed is, dacht ik gelijk aan de eierbal. Ik verzamelde een groepje mensen en we richtten het genootschap op. Zo is de (eier)bal gaan rollen’, vertelt Scholte lachend. Vervolgens is het een kwestie van mensen werven en formulieren invullen. Het is van groot belang dat je kan bewijzen wat een bepaald product voor een stad betekent. Dit deed het Groningse genootschap door middel van het festival. ‘Het liep storm en we kwamen zelfs eierballen tekort’, zegt Scholte.

Maar wat is die eierbal nou precies en wat maakt ‘m zo bijzonder? ‘De eierbal is een heel ei, met rondom een soort ragout en paneermeel. Het bestaat ook al een flinke tijd, mijn moeder maakte ze vlak na de oorlog al. Voor veel Groningers geeft het een gevoel van thuis. De eierbal is meer dan een snack, het is een gevoel.’

Tips

Wat Utrecht kan doen om de Vockingworst op diezelfde lijst te krijgen? Daar heeft Scholte wel een plan voor. ‘Verzamel wat mensen die enthousiast over het product zijn en vraag een bekende Utrechter als voorman. Henk Westbroek lijkt me daar wel een geschikt persoon voor. En dan moet je het product speciaal gaan maken, zoals wij door middel van het festival hebben gedaan.’ Of Scholte vertrouwen heeft in het succes van de Vockingworst? ‘Ja, zeker. Het moet. Vocking zit in het DNA van Utrecht, jullie kunnen niet meer zonder.’

Trek gekregen? Zie hier hoe ze de enige echte eierbal maken, volgens ouderwets recept. Moet je wel een beetje door het Gronings heen luisteren.

In aflevering 8 van Campus Talk herfst 18/19 is te zien hoe de originele Vockingworst wordt gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.