Voedselbanken redders in nood

Een berg bananendozen, stapels zwarte kratten en mensen die rondrennen met spitskool. Dat is het beeld dat je ziet als je door het hek van voedselbank Leidsche Rijn naar binnen komt. Maar niet lang meer, de voedselbank in Leidsche Rijn dreigt te gaan verdwijnen. De gemeente heeft namelijk aangegeven dat de voedselbank moet verhuizen, maar als het aan coördinator Sabiet Balwant-gir ligt gebeurt dit niet. Het zal namelijk de vierde keer zijn dat ze op zoek moet naar een nieuwe locatie. Sabiet Balwant-gir: “Als ik wéér moet verhuizen sluit ik de tent en zoeken ze het maar uit bij de gemeente.”

De voedselbank in Leidsche Rijn is één van de negen locaties in Utrecht waar mensen een voedselpakket op kunnen halen. In 2017 waren er volgens organisatie ‘Voedselbanken Nederland‘ in totaal in 168 locaties in ons land. Een voedselbank zorgt er als het ware voor dat mensen die minder dan 200 euro per maand te besteden hebben, tóch genoeg eten en drinken binnen krijgen. In 2017 werden zo’n  132.500 mensen geholpen door middel van zo’n voedselpakket.

Inhoud van voedselpakket
Elke week krijgen de mensen in Leidsche Rijn een voedselpakket dat bestaat uit een krat met levensmiddelen voor in ieder geval drie dagen. Op de website van de voedselbank in Leidsche Rijn wordt beschreven wat er in het pakket zit: “Rijst, pasta, aardappels, huishoudelijke artikelen en hygiëneproducten als zeep en tandpasta”.
De inhoud van een pakket verschilt per week. Dit hangt af van het aanbod van leveranciers en het seizoen

200 euro per maand
Niet iedereen kan langskomen voor een voedselpakket. Om in aanmerking te komen voor de producten moet je namelijk aan een aantal criteria voldoen. Bijvoorbeeld
een alleenstaande volwassene die minder dan 200 euro per maand te besteden
heeft komt in aanmerking voor een pakket.  Iedereen kan zich aanmelden voor
een voedselpakket, wel wordt er dan samen met een hulpverlener gekeken naar je
persoonlijke situatie.

Wil je meer weten over de verhuizing van voedselbank in Leidsche Rijn? Wij gingen in gesprek met coördinator Sabiet Balwant-gir: https://www.youtube.com/watch?v=Qv9_5iklNas&t=115s 

Ben je benieuwd naar meer cijfers over voedselbanken in Nederland. Kijk hier dan eens naar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.