WNF: ‘Niet alleen maar roepen hoe groot het probleem is.’

Het WNF Regioteam in Utrecht komt met een anti-plastic campagne. ‘We zien om ons heen dat het bewustzijn rondom dit onderwerp groeit en tegelijkertijd dat men soms misschien niet goed weet wat ze zelf kunnen doen om bij te dragen aan de oplossing’, zo zegt Thamar Keuning, Coördinator Events en Activiteiten.

Het WNF wil met deze ‘Plastic Wake Up Call Challenge’ niet alleen het gesprek op gang brengen, maar ook praktische handvaten geven. Zo hebben ze een samenwerking met de Bamboo Brush Society, een bedrijf dat tandenborstels van bamboe maakt. ‘Dat is een voorbeeld van een hele makkelijke, laagdrempelige vervanging voor plastic producten. Met dergelijke producten en partners willen we dus ook oplossingen aandragen in plaats van alleen roepen hoe groot het probleem is’, aldus Thamar.

Wegwerpplastic
Er wordt jaarlijks ongeveer 311 miljoen ton nieuw plastic gemaakt, meldt de Plastic Soup Foundation, de helft daarvan is voor eenmalig gebruik en wordt direct weggegooid, zoals plastic verpakkingen, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes. ‘Er wordt meer plastic geproduceerd dan kan worden hergebruikt, waardoor het grootste deel direct of indirect in het milieu terechtkomt.’

Gevaar
Er belandt ieder jaar tussen de 4,8 miljoen en 12,7 miljoen ton plastic in zee, volgens de berekeningen van het Amerikaanse National Center for Ecological Analysis and Synthesis. ‘Dit kost miljoenen dieren het leven, maar ook voor ons is het ongezond’, zo zegt Thamar, ‘Ons voedsel uit zee blijkt veel gif te bevatten en de gezondheid van de oceanen is essentieel voor de zuurstofproductie op aarde.’

Initiatieven
Thamar zegt op een hele open en niet veroordelende wijze het gesprek op gang te willen brengen. ‘Hopelijk kunnen we zo iedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd is in dit onderwerp met elkaar in verbinding te brengen,’ zegt Thamar. ‘We hopen dat de campagne zich als een lopend vuurtje zal verspreiden door Utrecht en daarbuiten.’ Als eerste initiatief gaat het WNF met Rangers het plastic uit de grachten vissen (bekijk hier uitzending 8). Andere events op dit gebied worden later bekend gemaakt.

Aflevering 8 Herst 2018/19 Campustalk

 

Wil je meepraten over dit onderwerp? Gebruik de hashtag #PlasticWakeUpCallChallenge of kijk op de Facebookpagina van het  WNF regioteam in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.