De ‘Beelines’, Manchester’s fietsplan gebaseerd op Nederlandse fietspaden

In Nederland is fietsen de normaalste zaak van de wereld. Andere landen en steden beginnen ook in te zien, dat het integreren van de fiets heel voordelig kan zijn.
Zo is ook Manchester met een miljoenenplan gekomen, wat fietsen in de Britse stad populaire moet maken; de Beelines. Een honderden kilometers lang fietsnetwerk met scheiden fietspaden net als in Nederland. ‘Why not learn from the best?’

‘Kijk dit is zo’n Nederlands fietspad, zelfs met het klassieke rode asfalt’, zegt Martin Key apetrots. ‘Het is er een van vele en er komen er nog veel meer bij.’ En of er nog meer bijkomen. Voor 160 miljoen Pond wordt de aankomende jaren 120 kilometer aan fietspaden aangelegd door Manchester en omgeving.

Het plan is vooral gericht op mensen die nóg niet fietsen, maar dit een steuntje in de rug voor moet zijn, om nu wél een keer de fiets te pakken.
Veel inwoners van Manchester willen wel met de fiets, met name de korte afstanden, maar voelen zich nog niet comfortabel en veilig. Hier moeten de Beelines verandering in brengen.

In het plan wordt veel gekeken naar hoe Amsterdam de fiets aantrekkelijk maakt. Zo zijn de gescheiden fietspaden, zoals we die veel in Nederland zien, iets wat Manchester enorm aanspreekt

De Beelines moet uiteindelijk een fietsnetwerk worden van 1600 kilometer aan fietspaden door het hele district van Manchester, wat ervoor zorgt dat de auto veel vaker wordt laten staan.

Kijk hieronder naar het interview met Martin Keys over de Manchester Beelines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.