Een ongezien, maar gigantisch probleem: daklozen

Het lijkt geen groot probleem te zijn in Utrecht, maar dat is het wel: daklozen. Het aantal daklozen in Nederland is namelijk in zeven jaar bijna verdubbeld: van 17.000 naar 30.000. Utrecht behoort daarbij tot de top-4 van steden waar de meeste daklozen zijn. Maar hoe kan het dat je in een rijk land als Nederland nog steeds daklozen op straat tegenkomt? Een grote oorzaak in de afgelopen jaren: de financiële crisis, vertelt Bas Pol van het Leger des Heils aan AD Utrecht.

‘Vroeger had je veel dak- en thuislozen die verslaafd waren aan drugs. Zij kenden het straatleven. Deze nieuwe daklozen kennen die wereld helemaal niet’, zegt Pol. Dit komt omdat veel mensen dakloos zijn geworden door een scheiding, slechte investering of ontslag. Dat is anders dan enkele decennia geleden, toen de grootste oorzaak nog drank- en drugsproblemen waren.

Toch is het niet zo dat de Utrechtse straten wemelen van de daklozen. Dat komt door de verschillende opvangcentra in de stad. Het aantal opvangcentra is echter niet gestegen naarmate het aantal daklozen steeg: er zijn er ongeveer 750 in heel Nederland. De gemeente Utrecht zegt zich zorgen te maken over de grote druk op de verschillende centra.

In aflevering 14 seizoen herfst 18/19 vertelt ex-dakloze Wim Eickholt over zijn tijd op de straat en duiken we in het daklozenprobleem van Manchester. Ben je benieuwd hoe het leven van een dakloze in Utrecht eruit ziet? Kijk dan de video hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.