Koffiedrinkers leven langer

Behalve dat een bak koffie je helpt als je ’s ochtend vroeg op staat, blijkt er een hele rits positieve gezondheidseffecten vast te zitten aan deze drank! In Nederland drinken we per persoon gemiddeld ongeveer 2,5 bak koffie. Uit meerdere onderzoeken blijft dat koffie de kans op dementie tegengaat, evenals andere ouderdomsziektes zoals Parkinson en Alzheimer.
(Click here for the English version)

Volgens recent Brits onderzoek van JAMA Internal Medicine zouden koffiedrinkers langer leven dan mensen die helemaal geen koffie drinken. Het onderzoek heeft een looptijd gehad van tien jaar, en er zijn ruim een half miljoen mensen onderzocht. De uitkomst: de koffiedrinkers die meededen aan dit onderzoek zouden tien tot vijftien procent minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden. Zelfs als zo’n persoon meer dan acht koppen koffie per dag drinkt!

Gezondheidseffecten
Een volwassen persoon heeft zo’n anderhalf tot twee liter vocht per dag nog, aldus het Voedingscentrum. Koffie draagt hieraan bij. Opvallend is dat wanneer iemand twee tot vier koppen koffie per dag drinkt, dat dit samenhangt met ongeveer 10% minder kans op hartziekten en beroertes.
Het Voedingscentrum vermeldt op de website dat er sterk bewijs is dat het drinken van vijf koppen koffie per dag (in vergelijking met nul) samenhangt met een dertig procent lager risico op diabetes. Koffie lijkt wel een wondermiddel! Volgens het Voedingscentrum kunnen gezonde volwassenen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder dat dit enige negatieve effecten met zich mee brengt. Dit zijn ongeveer vier kopjes koffie per dag.

In uitzending 13 van CampusTalk seizoen herfst 2018/2019 hebben we het over de verschillende koffieculturen in Europa. Welk land drinkt nu eigenlijk de meeste koffie? Je ziet het hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.