Nieuwe soorten cafés proberen harten van Utrechters te veroveren

Een goudkleurige tap, de bruine bar en een student die op een kruk een biertje bij de barman besteld. Het lijkt een bekend beeld, maar dit wordt steeds minder. De avond naar de kroeg wordt namelijk steeds minder populair bij jongeren in Utrecht.  Dit heeft ervoor gezorgd dat er de afgelopen zeventien jaar, ruim 70 cafes zijn verdwenen uit Utrecht en dit aantal lijkt de komende jaren op te gaan lopen. Dit blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Horeca Vereniging. 

Om toch klanten te blijven trekken adviseert de branchevereniging goed te kijken op welke doelgroep ze zich willen richten en daarop concept en strategie aan te passen. In Utrecht zien we de afgelopen jaren dit dat gebeurt. Van kattencafés tot bring your own terrassen, het straatbeeld verandert. De redactie van Campusblog ging op onderzoek uit en kwam de volgende speciale cafés tegen in -en rondom Utrecht:

‘Jeu de boules bar’
Aan het Paardenveld in Wijk C zit een bar waar je naast een wijntje drinken ook het van oorsprong Franse spel Jeu de Boules kunt spelen. In een gesprek met het in het AD Utrechts Nieuwsblad vertelt Roy Goorts hoe hij op het idee kwam. “Ik merkte daar dat de enige plekken waar mensen écht met elkaar in contact komen het badhuis en de jeu-de-boulesbaan zijn.”

‘Bring your own’
Wat  Café de Zaak, de Voortuin en Puschkin zo bijzonder maakt is dat je je eigen borrelhapjes, lunch en diner mee kunt nemen naar een van deze plekken. Wel wordt er verwacht dat je daarnaast een drankje besteld, maar dit lijkt een oplossing te zijn voor het dure imago wat cafés in de binnenstad van Utrecht kunnen hebben.

Kattencafé
Er is nog een fysiek kattencafé in Utrecht. Wel zijn er plannen in de maak, maar de initiatiefnemers zijn nog op zoek naar een locatie. Kattencafés zie je steeds vaker opduiken in de Nederlandse steden en lijkt het dus een kwestie van tijd voor we in Utrecht kunnen knuffelen met katten zonder zelf een kat in huis te nemen.

Wil je meer weten over de leegloop van cafés en hoe de situatie in Engeland is, kijk dan hier naar de laatste aflevering van het herfst-seizoen 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.