‘Outsider Art’ binnenkort nieuw in Utrechts straatbeeld

Duizend euro, handje contantje. Dat was de winst van Raymond en Maaike op een woensdagavond in de TivoliVredenburg. CampusTalk (Afl. 6) was hier toen ook bij en had het duo toen al voor de lens. Wat moesten ze doen? De zaal overtuigen dat zij het beste idee hadden om Utrecht nog vetter, nog awesome-er te maken. Met hun voorstel de straten op te vrolijken met kunst gemaakt door kunstenaars met een beperking overtuigde zij de jury. Met het geld van de Awesome Utrecht pitchnight wil het duo Utrechtse ‘doelloze muren’ versieren met deze Outsider Art. campusblog.nl ging met Maaike een kijkje nemen bij een Utrechts atelier vol getalenteerde Outsider Artiesten.

Van welke kunstwerken mogen de Utrechtse straten niet langer worden onthouden? “Dat zou toch werk van Derk Wessels zijn, denk ik. Wat die jongen maakt is wel echt bijzonder. Maar er wordt daarnaast genoeg anders moois gemaakt bij ons in het atelier. Prachtig mooi om te zien waartoe deze mensen hier in staat zijn.” Aan het woord is Bert de Groot. Hij is al 27 jaar werkzaam bij Reinaerde De Wijde Doelen Ateliers aan de Bilstraat. Hij ondersteunt de clienten van deze dagopvang op allerlei manieren. Maar vooral op artistiek vlak.

Outsider Art is allerminst een nieuw fenomeen. Na de Eerste Wereldoorlog kwam Outsider Art als stroming volop in de belangstelling. Psychiater Hans Prinzhorn (1886-1933) publiceerde zijn boek ‘Bildnerei der Geisteskranken’ met een grote collectie werken van patiënten uit psychiatrische instellingen. “Hij was de eerste die inzag dat kunst kan helpen genezen. En mensen die verbaal minder sterk zijn een uitkomst biedt hun gedachtegangen te uiten,” legt Bert verder uit.

De mensen hier krijgen ook les van Bert in kunsthistorie en kleurgebruik. Recentelijk zijn ze met een groep verstandelijke beperkten mét een liefde voor kunst met de bus naar Frankrijk vertrokken. Onder hen was Bob van Buuren. Hij genoot onwijs van de trip en is nu volop bezig met het op doek zetten van de ervaringen daar. In volle concentratie is hij bezig een Frans kunstwerk na te tekenen. Vakje per vakje kleurt hij zijn zwart-witte schets inmiddels met passie in. Waarom hij nu begint met een de lippen van het paard, “die vond ik gewoon mooi, hierna ga ik door met de legertank bovenin denk in,” aldus Bob.*

Of dit werk ook snel te zien is op een Utrechtse buitenmuur. waarschijnlijk niet. “Werk uitvergroot op straat moet duidelijke lijnen en kleuren omvatten. Het hoeft niet per se duidelijk te zijn wat het is maar gepriegel is voor dit soort doeleinden niet ideaal,” legt Bert uit onder het genot van een kopje kruidenthee.

De perfecte muur heeft Maaike als het goed is gevonden. Maar het laatste papierwerk moet nog worden verricht. Ze hoopt het binnenkort wereldkundig om welke stadsmuur het precies gaat. Zodat de eerste Utrechtse Outsider Art in de buitenlucht is te bewonderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.