Steeds meer mensen kampen met overgewicht en obesitas

In Engeland is overgewicht of obesitas steeds vaker de oorzaak van kanker, zo blijkt uit een onderzoek van het Cancer Research UK. Engeland kampt al jaren met hoge percentages als het gaat over het aantal mensen met overgewicht of obesitas. Ook in Nederland heeft inmiddels de helft van het aantal volwassen last van overgewicht.

De Nederlandse Obesitas Kliniek heeft dagelijks met deze ontwikkeling te maken. Dat obesitas ook in Nederland een groot probleem is, blijkt wel uit de 8 verschillende vestigingen die de NOK door het hele land heeft.

Operatie
Alle patiënten die onder behandeling zijn van de NOK ondergaan een ingrijpende operatie. De operaties kunnen variëren tussen een: gastric bypass, gastric sleeve, SADI en een maagband. Deze operaties moeten ervoor zorgen dat de patiënt gemiddeld 25-30% van zijn of haar gewicht verliest.

Hiermee verdwijnen vaak ook gezondheidsklachten die gepaard gingen met de obesitas. Na de operatie moeten de patiënten hun levensstijl drastisch gaan veranderen. Hierin worden ze ruim een jaar intensief begeleidt door de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Lichamelijke klachten door obesitas
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt de cijfers over overgewicht en obesitas in Nederland ‘zeer zorgwekkend’, zo blijkt uit een artikel van Zembla. Uit hetzelfde artikel blijkt dat door overgewicht en obesitas de kans op twaalf soorten kanker toeneemt.

En dan hebben we het nog niet eens over de andere bijbehorende lichamelijke klachten van obesitas, zoals: suikerziekte, verhoogde cholesterol, hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, slaapapneu en onvruchtbaarheid.

 

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

 

Verantwoordelijkheid van de maatschappij
Aafke van Dijk, arts bij de Nederlandse Obesitas Kliniek in Nieuwegein, vindt dan ook dat de maatschappij moet veranderen. “Op een geven moment moeten we toch een omslag gaan maken dat gezond voedsel goedkoper wordt dan het nu is. Momenteel is fruit nog altijd veel duurder dan de McDonald’s.”

Ook ‘fatshaming’ werkt volgens Van Dijk averechts. “Onderzoek wijst uit dat als je tegen iemand met overgewicht zegt dat hij of zij dat koekje niet moet eten, diegene juist nog dikker wordt. Daar moeten we als maatschappij dus echt mee ophouden.”

Wil je meer weten over overgewicht of obesitas? Kijk dan uitzending 15 van Campustalk Herfst 2018-2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.