Stichting Hartslag Utrecht

Er hangen niet genoeg AED’s in Utrecht. Het binnen 6 minuten te plaatsen zijn van hulpverlening is cruciaal, maar dat is nog niet altijd even makkelijk. Stichting Hartslag Utrecht werkt hard om daar verandering in te brengen.

De Stichting Hartslag Utrecht heeft het netwerk van AED’s in de gemeente Utrecht opgezet, zodat er zo snel mogelijk iemand te plaatsen is om eerste hulp te verlenen bij een circulatiestilstand. Ze zorgen voor het onderhoud van de AED’s die zijn aangemeld bij het netwerk, verstekken voorlichting en informatie over burgerhulpverlening. Maar ook verleent de stichting nazorg aan vrijwillige hulpverleners die eerste hulp hebben moeten verlenen.

6 minuten
‘Er zijn wel redelijk veel AED’s maar deze zijn lang niet allemaal aangemeld’, zo zegt Jan Rood, Secretaris en penningmeester Stichting Hartslag Utrecht. ‘Ook zijn ze lang niet allemaal 24/7 beschikbaar.’ Volgens Rood kan hier verbetering in komen als bedrijven en instellingen hun AED’s beschikbaar te stellen en aan melden in het systeem. ‘En natuurlijk hebben we altijd meer burgerhulpverleners nodig, zo kunnen we de kans vergroten dat er binnen 6 minuten iemand aanwezig is om te reanimeren.’ De overlevingskans van iemand met een hartstilstand wordt sterkt vergroot als de reanimatie binnen 6 minuten plaatsvindt.

Ideaal
Volgens Jan Rood is het lastig om te zeggen wat de ideale verhouding van aantal AED’s per gebied is. ‘Dat heeft ook te maken met “obstakels” zoals snelwegen, watergangen etc. Maar de onderlinge afstand dient ongeveer 1 km te zijn. Voor Utrecht proberen we die afstand wat kleiner te maken, zodat ze sneller bereikbaar zijn, tussen de 500 en 750 meter.’

Wat kan ik doen?
Er zijn verschillende dingen die wij zelf kunnen doen om de situatie te verbeteren, volgens Rood. Zoals een buurtactie voor de aanschaf van een AED met buitenkast, maar ook kunnen bedrijven hun AED beschikbaar stellen en van een buitenkast voorzien. Zodat het apparaat 24/7 te gebruiken is.

De Stichting Hartslag Utrecht zoekt nog vrijwilligers voor verschillende posities. Meer weten? Kijken op deze pagina.

Bekijk uitzending met de video over AED’s in Utrecht hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.