Utrechtse identiteit: trots, creatief, creërend en centraal

Utrecht, een stad bekend van de grachten en werfkelders, de Domtoren en natuurlijk Nijntje. Maar Utrecht is veel meer dan dat. Een echte Utrechtse identiteit is zeker niet makkelijk om te definiëren, maar hij is er wel. Er zijn vier kernwaarden die duidelijk naar voren kwamen tijdens een marktonderzoek van City Marketing

Utrechters zijn ten eerste enorm trots op hun stad. Het liefkozende ‘Utereg me stadsie’ moet natuurlijk ergens vandaan komen. De oudere Utrechters kunnen de tekst van ‘’Als ik boven op de Dom sta…’’ woord voor woord meezingen en de ‘nieuwe’ generatie Utrechters draagt vol trots de hippe kleding van Utca’s Finest. Hoe dan ook, Utrechters laten graag zien waarom hun stad nou zo leuk is. Deze verwelkomende sfeer is dan ook de eerste kernwaarde.


Daarnaast is Utrecht een creërende stad. Het is een stad die continu aan het innoveren en groeien is. Dit zien we bijvoorbeeld aan het gloednieuwe Leidsche Rijn dat binnen een paar jaar neergezet is. Ook in de binnenstad zijn er continu nieuwe winkels en restaurantjes die het centrum nog rijker maken. Deze sprankelende en talentvolle kant van de stad laat zich op vele verschillende manieren zien.


Ook vervult Utrecht een rol als letterlijk én figuurlijk centraal punt van het land. Utrecht is een plek waar ontelbare ontmoetingen plaatsvinden. Van een koffietje met je oudtante, een groot congres in de Jaarbeurs of een avondje stappen met wat vrienden, Utrecht is een hele verbindende plek en dat straalt door in het karakter.

Tot slot hechten Utrechters veel waarde aan inspiratie. Ze zien dat stad graag jong en levendig, vol creativiteit. Het lijkt dus heel ingewikkeld om een stad met zo veel inwoners een identiteit te geven, maar dit blijkt wel mee te vallen. Deze vier kernwaardes samen vormen het gevoel van Utrecht. Al deze inwoners hebben namelijk één ding gemeen: ze wonen in de Domstad, en dat schept al gauw een band.

Wil je weten hoe zo’n identiteit precies ontstaat? Dat onderzochten wij in Londen en zie je in uitzending 15 herfst 2018/2019. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.