Waar moet de HBO’er leren in Utrecht?

Door een proef van de Universiteit Utrecht zijn HBO-studenten voortaan tijdens de tentamenperiode niet meer welkom in de Universiteitsbibliotheken. Je hoorde er alles over in aflevering 7 van Campusradio. HBO’ers moeten nu een andere plek zoeken om te studeren, met als gevolg: overlast bij koffietentjes. 

Met de proef wil de Universiteitsbibliotheek de bieb ontlasten. ”De bibliotheek kan het aantal studenten niet aan tijdens de tentamen periode”, zegt Niko Poppens, bedenker van de proef. Door HBO-studenten de toegang te weigeren hoopt de universiteit van Utrecht dat de bibliotheek tijdens de tentamen periode een rustigere plek wordt om te studeren voor hun eigen studenten, die veel geklaagd hebben over de drukte in de bieb.

Het verbod heeft meteen effect: nog nooit was de bibliotheek zo rustig tijdens de tentamenperiode.

Laptopverbod                          Maar doordat de HBO-studenten nu de bibliotheek niet meer in mogen, ontstaat er een nieuw probleem: studenten gaan bij gebrek aan leerplek in koffiezaakjes studeren. Het is een groeiend probleem, en heeft er zelfs toe geleid dat de Utrechtse koffiezaak Lewis Book Café en laptopverbod heeft ingesteld: het is verboden om als student te studeren in de zaak. Eigenaresse Elianne Alblas werd gek van alle studerende studenten, die plekken bezet houden en weinig uitgeven. In steeds meer steden stellen horecaondernemers een zogenaamd laptopverbod in. Groningen kwam hier het eerst mee: in 2013 kwam daar een laptopverbod in café Black&Blook.

Nu de bibliotheek op het Utrecht Science Park en de bibliotheek op de Drift hun deuren sluiten voor HBO-ers, zijn twee van de grootste en meest populaire bibliotheken van Utrecht een no-go area geworden voor HBO’ers. Eef Brands, vice-voorzitter van studentenbelangenbehartiger Vidius, denkt dat studenten nu juist meer in koffietentjes gaan werken. ”Een café is geen rustige plek om te studeren, maar je kan als HBO’er niet anders. Als de bibliotheek tijdens de tentamen periode verboden terrein is moet je toch ergens anders naartoe en de bibliotheek van de Hogeschool wordt door veel studenten als een niet prettige leeromgeving ervaren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.