Werken op dé uitgaanstraat van Utrecht

De Nobelstraat. Dé straat waar Utrechtse studenten zich verenigen tijdens de veelvoorkomende stapavonden. De betreffende straat stond deze week al centraal in het tv-item van de voor de – National Geopgraphic fotowedstrijd – genomineerde foto. Een foto geschoten tijdens de UIT-week vóór de welbekende kroeg, de Kneus. Waar overdag de kapsalons en de bussen het straatbeeld vervullen zijn dat naar zonsondergang de kroegen. Studentenkroegen wel te verstaan. Want ja, de focus ligt bij zowel het Pandje, De Vrienden, Café Rex, Jaloezie, ‘t Otje en de Kneus vooral op studentikoos Utrecht. Campusblog drinkt een avondje mee in zo’n kroeg aan de Nobelstraat.

Vanavond aanwezig in Café Rex aan de Nobelstraat 406; de Utrechtse studententennisers van TC de Uithof, het onafhankelijke heerendispuut Semper Excelcius en de studievereniging van Algemeen Sociale Wetenschappen, Versatille. En tot slot, is natuurlijk aanwezig het barpersoneel. Vanavond bestaande uit Jesse en Anne-Laure.

“Ik werk hier nu bijna vier jaar. Studiebelemmerend wil ik het horecabestaan en het bijbehorende nachtwerk niet per se noemen, maar handig is soms anders. Toch valt het prima te combineren. Ik heb vorig jaar mijn bachelor afgerond, en zit nu in mijn eerste masterjaar, ook dit gaat mij prima af,” legt de 24-jarige barman Jesse uit. Zijn collega Anne-Laure doet nu een tussenjaar en legt uit dat het nu al veel aan haar studententijd heeft bijgedragen: “Ik leer hier zoveel mensen kennen. Mensen waarmee ik in eerste instantie niet in contact mee zou komen.” Waarom niet, het zijn toch voornamelijk allemaal studenten, net als jijzelf? “Klopt, maar ook die kunnen onderling verschillen. Ik roei zelf bij Triton. Daar heb ik het ontzettend naar mijn zin. Eentonig is het soms wel, qua mensen. Hier loopt van alles en toch heb je datzelfde gemeen. De hongerigheid naar gezelligheid. Ook op een doordeweekse dinsdagavond. Daarvan geniet ik van, om daar middenin te zitten.”

Iedere tent hier heeft zo z’n borrelgroepen en zorgt daarmee dat de tent vol staat. Het liefst natuurijk iedere avond van de week. De één doet het goed bij de studentensporters, de ander bij studieverengingen en een café als de Kneus staat veelal gevuld met jongens en meisjes van het Corps. Dit zie je ook terug in de achtergrond van de mensen aan de andere kant van de bar. Achter de taps. Jesse was zelf een actief lid van de tennisvereneging. “Uiteindelijk kom je hier zo vaak, drink je d’r dusdanig vaak per week. En geef je ook wel met enige regelmaat een centje te veel uit. Dan is het misschien niet zo’n gek idee er ook te gaan werken. Zodoende,” aldus Jesse. “Wat het mooiste is aan het barwerk aan de Nobelstraat? De naborrels, na afloop van een drukke avond. Dan zit je heerlijke voldaan – in een inmiddels weer schone tent – lekker aan je biertje met je collega’s de avond te bespreken. Uiteindelijk ontwikkelt dit zich vaak door tot iets te gezellige naborrels, tot in de late uurtjes.” Als je zoveel uren als deze studenten aan de Nobelstraat besteed, dan krijg je wel een compleet beeld van de straat. “In principe is het een gezellige straat, mensen komen er heen om gezellig te borrelen of te dansen. Anderzijds kan (te)veel alcohol lijden tot veel problemen. Bijvoorbeeld, in de vorm agressiviteit. Ook zie je de nodige daklozen zich verzamelen rondom deze hotspots, op zoek naar ‘een centje om de nacht door te komen’. Daartussendoor zie je soms de zon weer opkomen met de eerste mensen die hun weg naar studie of werken vinden. Dat is soms nog wel het meest confronterend. Confronterend dat je ritme van barman of vrouw ontzettend afwijkt.”

View this post on Instagram

#studentlife #weekendvibes #domstad #👑 #🍺

A post shared by Café Rex (@caferex207) on

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.