“Zitten is het nieuwe roken, bewegen is op elke leeftijd belangrijk”

Walking hockey, walking football, bewegingslessen.. Ook voor ouderen zijn er genoeg mogelijkheden om te sporten. Hoewel ouderen soms denken dat ze niet meer fit genoeg zijn, zijn deze sporten juist erg toegankelijk. Naast een vitaler leven levert het ook veel sociale contacten op. 

In aflevering 5 van CampusTalk lente 2018-2019 zien we bijvoorbeeld hoe walking hockey erg aanslaat bij de oudere doelgroep. Voordat ouderen zich aansluiten bij de sport starten de meesten voorzichtig met het volgen van valtrainingen en de les “Blijf in beweging”. Na het volgen van deze lessen voelen zij zich zelfverzekerder om op een sport te gaan.

De lessen bestaan uit verschillende onderdelen die bijdragen aan de coördinatie en het evenwicht van de ouderen, het versterken van de spieren en het trainen van het geheugen. “Aan het einde van de les doen we vaak een sportspel, waardoor ze kennismaken met verschillende sporten”, vertelt Mieke Hilhorst, die de lessen in Odijk verzorgd.

In de lessen komen veel spierversterkende oefeningen voor. “Wandelen, fietsen en zwemmen is erg goed. Maar je hebt ook spierversterkende oefeningen nodig om sterk te blijven. Als ze die spieren niet blijven gebruiken gaat hun conditie nog sneller achteruit, en worden ze nog slapper en instabieler”, zegt Mieke. Na de lessen zullen de ouderen hun spieren dan ook flink voelen. Mieke en haar collega proberen, ondanks de verschillende niveaus, te testen hoeveel de ouderen aankunnen.

Mieke merkt dat de ouderen in haar les verminderde klachten hebben en zich sterker voelen. Het effect van de oefeningen heeft dus echt resultaat. “Zitten is het nieuwe roken. Bewegen is op elke leeftijd belangrijk maar zeker als je ouder bent. Het houdt je hersenfunctie alert en je houdt je lichaam en spieren sterk waardoor je ook beter ouder wordt”, aldus Mieke.

Benieuwd wat Mieke nog meer te vertellen heeft over haar lessen en beweging voor ouderen? Luister dan de reportage hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.