“De behoefte aan religie is niet veranderd”

Een trend die zich in de christelijke wereld voordoet is de opkomst van  moderne eigentijdse kerkenDeze kerken spreken veel jonge mensen. De zogenoemde ‘pinksterkerk’ wordt geschat op ongeveer 200.000 betrokkenen in Nederland. Miranda Klaver, religiewetenschapper, deed studies naar moderne kerken. Zij zegt dat precieze aantallen lastig te meten zijn, doordat kerken niet altijd een ledenregistratie hanteren.

“Kerken zijn vaak geregistreerd als een stichting. Mensen willen zich minder snel binden aan instituten.Ze verzamelen wel e-mailadressen, maar kennen niet de formele manier van lid worden in een kerk.  Ook heeft het voor de kerk een praktische reden. Leden kunnen dan niet stemmen over het beleid. Het wordt top down geleid en mensen die vaak komen zijn actief betrokken als vrijwilliger”, zegt Klaver.

Luister hieronder een stuk uit het interview met Miranda Klaver over waarom de kerk jongeren aantrekt.

 

Bekijk hieronder de video uit de uitzending van CampusTalk lente 2018-2019 aflevering 6

 

“In de jaren tachtig en negentig kwamen de moderne kerken op. Drachten, Lelystad en Hoofddorp waren hierbij voorlopers. “De kerken pasten bepaalde theatervormen toe die werden afgeleid van een grote kerk in Chicago ‘The Willow Creek Community Church’.  Het was aantrekkelijk voor mensen uit traditionele kerken. Ook in grote steden zie je ondanks de secularisatie deze moderne kerken groeien. In grote steden zijn veel jonge mensen met een christelijke achtergrond,  voor wie deze kerken  aantrekkelijk zijn. Daarnaast is er een grote groep internationale studenten en expats die tijdelijk in de stad wonen. Mensen zoeken aansluiting en dit christelijke kosmopolitische wereldgevoel vinden zij in dit soort kerken. Alles is in het Engels en ze zijn onderdeel van een grote wereldwijde beweging van kerken, zoals Hillsong”, zegt Klaver.

Luister hieronder waarom de behoefte van de religie niet is veranderd en welke moderne vormen er nog bijkomen.

 

Een van deze christelijke leefgemeenschappen waar Klaver het in het radiofragment over heeft is het Kleiklooster in Amsterdam. Jonge gezinnen wonen samen in een huis.

Klaver: “Een voorbeeld van deze pinksterkerken zijn Hillsong, City Life Church (CLC), Doorbrekers en de Mozaïek0318. De kerken profileren zich vaak als een eigentijdse of evangelische kerk. Het gaat veel meer over de stijl en moderne media zijn daarbij belangrijk.”

Motion Church @Utrecht, Hooggraven

“Op een aantal punten komen er botsingen met deze kerken. Men denkt dat ze door het moderne uiterlijk ook openstaan voor homorelaties binnen de kerk. Zo komt men erachter dat de kerken best wel conservatief zijn. Hoe kan het er nou zo hip en modern eruitzien? Dat roept vragen op bij de buitenwereld”, zegt Klaver.

Luister hieronder wat Klaver hierover te zeggen heeft. ‘Hip vanbuiten en christelijk conservatief vanbinnen”. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.