De OV-chipkaart verdwijnt in 2023: hoe checken we straks in?

De OV-chipkaart zal volgens Translink (bedrijf achter de OV-chipkaart) in 2023 verdwijnen. De bankpas, telefoon of zelfs een ring zullen de vervangers worden. Dat was te zien in CampusTalk 2018-2019 aflevering 9. Maar op welke manier iedereen ook zal inchecken, reizigersvereniging Rover wil dat reizigers in de toekomst maar één keer in- en uit hoeven te checken.

“Wij zijn altijd geweest voor het eenmalig inchecken en het eenmalig uitchecken”, zegt Chris Vonk van Rover. “Dat je niet elke keer als je op een ander vervoermiddel of andere vervoerder overstapt, eerst weer moet inchecken en dan weer moet uitchecken. Dat is alleen maar voordelig voor de vervoerbedrijven. Die willen precies weten hoeveel geld ze binnenkrijgen uit een reis die gemaakt is. De reiziger fungeert als een soort onbetaalde medewerker voor de vervoerbedrijven.”

Rover vindt dat de NS makkelijk naar dat systeem over kan stappen, als de apparatuur wordt vervangen. “Dan moet er in de nachtelijke uren maar in de backoffice uitgezocht worden hoe het geld verdeeld moet worden tussen de verschillende vervoerders.”

Rover vindt dat er nog meer geoptimaliseerd kan worden. “Het is natuurlijk het allermooiste als je niet meer vooraf saldo op je kaart hoeft te hebben en één keer in de maand gewoon een rekening krijgt, hoeveel je gereisd hebt. Maar dat is weer een ronde verder. Bij de proef met de bankpas die nu gehouden wordt, kan je alleen op saldo reizen. Daarnaast zijn allerlei abonnementen in dat systeem nog niet verwerkt.”

Beluister hieronder naar het gesprek met Chris Vonk van Rover. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.