Ex-daklozen doen hun verhaal: ‘Sommige mensen worden emotioneel’

Wat iedereen zou moeten doen als ze een dakloze zien, werd in CampusTalk lente 2018-2019 aflevering 7 uitgezocht. Maar wat doen ex-daklozen eigenlijk na hun bestaan als zwerver? Veel pakken hun leven weer op, net als de ex-daklozen van Utrecht Underground Rondleidingen in Utrecht. Zij geven rondleidingen door de stad Utrecht en vertellen dan over hun tijd op straat.

Eén van de rondleiders, Jan van Ooik, vindt dat iedereen de rondleiding zou moeten doen. “Omdat heel veel mensen toch wel vooroordelen hebben en vragen hebben over hoe het is om dakloos te zijn. Dat proberen we op deze manier te beantwoorden.”

Jan vertelt tijdens de rondleiding zijn eigen heftige verhaal. “Ik ben alcohol en harddrugs verslaafd geweest. Ik heb cocaïne en heroïne gebruikt. Daar vertel ik dan over, en hoe ik er afgekomen ben.”

Het meest heftige dat Jan vertelt, gaat over de oude ‘junkentunnel’ onder Hoog Catharijne in Utrecht. “Ik ben daar ooit neergestoken. Ik kwam daar een keer en ik wilde gebruiken. Toen kwam er een jongen naar me toe die vond dat ik met hem moest delen. Dat deed ik niet, omdat ik niet genoeg had. Hij pakte vervolgens een schroevendraaier en stak me in mijn borst. Die jongen was doodziek en wilde gebruiken. Maar ja, hij had geen geld. En dan kunnen dat soort dingen gebeuren.”

Sommige mensen die de rondleiding volgen, raken geëmotioneerd. “Ik heb weleens huilende mensen meegemaakt. Daar speelden ook andere dingen mee zoals verslavingsproblematiek bij familieleden. Als ze dan geconfronteerd worden met mijn verhaal, dan kan dat soms wel emotionele reacties oproepen.”

Beluister hieronder heel het gesprek met Jan van Ooik, daar vertelt hij ook wat hij nu doet. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.