Maaltijdbezorger: “Om legitimatie vragen doe ik bijna nooit”

In uitzending 11 van CampusTalk seizoen lente 2018-2019 is te zien dat de gemeente Utrecht meer zou controleren op de naleving van de NIX18-wetgeving bij het thuisbezorgen van alcohol. Hoewel het volgens de laatste cijfers van Onderzoeksbureau Objectief blijkt dat er meer om legitimatie wordt gevraagd, vindt Wim van Dalen van STAP dat het nog beter kan.

Bart Noort, maaltijdbezorger, beweert dat hij eigenlijk nooit om legitimatie vraagt. “Ik denk dat de supermarkt een meer verantwoordelijke functie heeft om te controleren dan een maaltijdbezorger, waar alcohol bestellen eigenlijk maar een extraatje is,” vertelt hij. “Bij een patat kapsalon of een pizza is een alcoholisch drankje slechts iets wat kan worden bijbesteld. Wanneer er bijvoorbeeld alleen bier of flessen wijn worden besteld vraag ik wel om legitimatie, omdat er dan bewust alcohol wordt besteld.”

Onderzoeksbureau Objectief wist uit te zoeken dat op landelijke schaal bij maaltijdbezorging slechts in 9,5% van de gevallen werd gevraagd om legitimatie bij het bestellen van alcohol. Waar de naleving bij bezorging van alcohol bij supermarkten en slijterijen op 25,6% langzaam stijgt, wordt er bij het thuisbezorgen van maaltijdbestellingen met alcohol maar in 1,1% om legitimatie gevraagd.

 

 

Wim van Dalen van Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt dat de naleving nog veel beter kan. Van Dalen is tevreden over de inzet van de zogenaamde mysteryshoppers, die in Utrecht worden ingezet om te controleren of er wel om legitimatie wordt gevraagd. “Het is de enige manier om dit te kunnen handhaven, want er kunnen geen honderden handhavers in ieder huis worden neergezet. Het is de allermoeilijkste sector om te controleren, omdat het niet vanuit een centraal punt wordt verkocht, maar bij tientallen verschillende huishoudens. Mysteryshoppers kunnen dus slechts een fractie van de problemen oplossen.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.