Mini-nieren gecreëerd: ‘Mogelijk een oplossing voor kinderen en kleinkinderen’

Onderzoekers van het UMC en het Hubrecht Institute hebben stappen gezet in het onderzoeken van nieren. Zij maakten een soort mini-nieren waardoor er meer duidelijk kan worden hoe zieke en gezonde nieren zich gedragen. In CampusTalk lente 2018-2019 aflevering 11 legde onderzoeker Fjodor Yousef Yengej uit hoe die mini-nieren eruit zien en wat zij ermee kunnen. Maar wat betekent deze ontwikkeling concreet voor nierpatiënten?

Jasper Boomker, programmamanager van de Nierstichting, is in ieder geval blij met de nieuwe ontwikkeling. “Wat de onderzoekers hebben laten zien is echt spectaculair. Ze kunnen uit uitgeplaste niercellen een soort nieuwe nier maken. Het is wel belangrijk om te melden dat het nog heel experimenteel is. Er is nog geen sprake dat het heel snel in het ziekenhuis wordt toegepast. Het is een kleine stap op een lange weg. Toch is het wel hoopgevend. Het leuke aan zo’n mini-nier is dat je met behulp van zo’n nier, je al kan kijken of bepaalde medicatie aanslaat.”

De Nierstichting hielp de onderzoekers aan een deel van de financiering. Daarnaast werken ze toe naar een ‘kweeknier’, die uitkomst kan bieden aan nierpatiënten. “Als je dit wil doen en wil aanbieden aan patiënten, dan moet je ook nadenken hoe je deze behandeling gaat opschalen. Dat je de kweektechnieken zodanig maakt dat je het daadwerkelijk overal en aan iedereen kan aanbieden én dat het betaalbaar blijft.”

Nierpatiënten zijn volgens Boomker wel positief over de nieuwe ontwikkeling. “De patiënten die ik spreek zijn heel nieuwsgierig. Ik merk dat ze de ontwikkeling heel interessant vinden, maar dat ze wel beseffen dat dit nog ver weg is. Ze beseffen dat dit een behandeling is die meer geschikt is voor de kinderen of de kleinkinderen van de patiënten van nu. Mensen zoeken natuurlijk een beetje perspectief; er is wat gaande.  Ook al is dat niet voor de patiënten van nu.”

Beluister hieronder heel het gesprek met Jasper Boomker. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.