Rolstoelhockey voor iedereen

In Nederland wordt slechts op 22 plekken de sport rolstoelhockey aangeboden.  De parahockey bestaat in Nederland sinds 1974 en is nog redelijk klein vergeleken met de 321 reguliere hockeyverenigingen die er door het hele land zijn. Daarom komen bij Kampong in het hartje van Nederland spelers van heinde en verre bij elkaar.

,,Misschien komt een enkeling uit Utrecht. Je ziet veel dat spelers toch net wat verder weg wonen, Delft, Almere, Zeeland, Apeldoorn. We hebben zelfs iemand gehad die iedere week vanuit Groningen moest komen”, vertelt Berry van Manen, trainer van de Kampongse hoofdselectie rolstoelhockeyers (die te zien waren in aflevering 7, lente 2018-2019). Kampong is om meerdere reden populair binnen het rolstoelhockey. Niet alleen is Utrecht de meest centrale, goed bereikbare, plaats in Nederland, maar ook komt Kampong internationaal regelmatig op het hoogste niveau uit. Dat is natuurlijk aantrekkelijk voor talenten binnen het parahockey, toch is de sport nog niet vertegenwoordigd op grote internationale toernooien. Om rolstoelhockey naar de Paralympische Spelen te halen, is in 2011 een speciaal internationaal comit√© opgericht: de ICWH.

Ik hoef niet te zien wat er aan de andere kant van de wereld gevoetbald wordt

Aandacht

Ondanks dat er actie ondernomen wordt, verwijt trainer Van Manen de Nederlandse sportkanalen dat er te veel gefocust wordt op de ‘grote’ sporten: ,,In mijn ogen gaat er te veel aandacht uit naar voetbal. Ik hoef niet te zien wat er aan de andere kant van de wereld gevoetbald wordt, liever zie ik een sport die hier in Nederland gedaan wordt. Of het nou een kleine sport is of een sport voor mensen met een lichamelijke beperking.” Bij rolstoelhockey ben je overigens niet ‘verplicht’ om een lichamelijke beperking te hebben. ,,Het is voor iedereen, beperkt of onbeperkt.” Wil je hier meer over weten? Klik dan op de volgende link om een interview met Sjors van Eijsden te beluisteren. Hij heeft geen lichamelijk beperking, maar is toch op hoog niveau actief in het Nederlandse rolstoelhockey.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.