Utrecht in de ban van vaccineren

In Utrecht zijn politieke partijen en zorginstelling druk bezig met acties voor de vaccinatie. VVD, PvdA en CDA pleiten voor een vaccinatie alliantie en de GGD start deze week met een grootschalige actie voor het inenten tegen meningokokken.

In CampusTalk aflevering 10 lente 2018-2019 spraken wij met Dimitri Gillissen gemeenteraadslid namens VVD over het belang van een vaccinatie alliantie en wat het precies inhoudt. Binnenkort komt de raad samen om hier verder over te debatteren.

Ook de GGD heeft door dat de vaccinatiegraad in Utrecht heel langzaam aan het dalen is. De vaccinatiegraad is het percentage van alle kinderen die zijn gevaccineerd. Daarom zijn zij een grootschalige vaccinatie actie gestart om tieners in te enten tegen de ziekte meningokokken.

Meningokokken
Meningokokken is een infectieziekte die komt van een bacterie. Deze bacterie kan uiteindelijk zorgen voor bloedvergiftiging of hersenvlies ontsteking. Juist jongeren tussen de 14-18 jaar worden gevaccineerd omdat zij de grootste risicogroep zijn.

Tegenwoordig worden baby’s al meteen ingeënt tegen meningokken via het rijksvaccinatieprogramma. Dit zijn alle basisvaccins die baby’s en jonge kinderen krijgen om hun zo weerbaar te maken tegen bijvoorbeeld DKTP-virussen.

Luister hieronder naar infectioloog in opleiding, Sultan Yesilay over het belang van vaccineren en over de anti-vax beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.