Van box naar buiten

Paarden staan tegenwoordig te vaak alleen in een stal, terwijl het kuddedieren zijn die behoefte hebben aan sociaal contact en beweging, blijkt uit verschillende onderzoeken. Om paardenhouders te laten zien dat het altijd mogelijk is om een paard buiten in een kudde te houden, wordt er door het team van Videohippisch gewerkt aan de tv documentaire “Van box naar buiten”.

In de documentaire wordt de kijker meegenomen in het verhaal van een paardeneigenaar die op het punt staat om een verandering te gaan maken van een box naar een buitenstalling. “Samen met professionals kijken we wat die verandering doet voor hem of haar en het paard”, legt initiatiefneemster Leonie Minnee uit. De rest van de documentaire bestaat uit geschiedenis over het traditionele paarden houden, een stuk over de natuur van wilde paarden in vergelijking met de manier waarop mensen paarden houden en een praktisch gedeelte met tips voor verandering.

In Leonies carrière met paarden maakt ze vaak mee dat paarden heel lang alleen in boxen staan. De documentaire makers willen met hun docu enthousiasme aanwakkeren om grote of kleine veranderingen bij het houden van paarden door te voeren. “We willen niemand veroordelen, maar graag nieuwe informatie geven met de documentaire”, vertelt Leonie.

Het script ligt er al, maar de makers zijn nog wel opzoek naar financiële middelen om de documentaire ook echt te maken. De documentairemakers zetten zich hard in om voldoende sponsors te vinden en hopen de documentaire in het najaar uit te zenden. Wil je meer over de documentaire weten? Luister dan het gesprek met Leonie hieronder!

 

Het team van Videohippisch is niet de enige die dit onderwerp onder de aandacht probeert te brengen. In aflevering 8 van CampusTalk seizoen lente 2018-2019 laat Jantine Leeflang met haar website www.hetnieuwepaardenhouden.nl zien dat er in Nederland genoeg locaties te vinden zijn waar paarden buiten en in kuddes kunnen staan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.