Waar vind je duurzame kleding in Utrecht?

Broeken die onder goede werkomstandigheden worden gemaakt, stoffen die niet belastend zijn voor het milieu en kleine oplages. Duurzame kleding lijkt steeds belangrijker te worden in de hedendaagse mode-industrie. Zelfs grote fast-fashion kledingproducenten krijgen er meer oog voor.

In aflevering 6 van CampusTalk lente 2018-2019 zie je dat de Utrechtse mode-atelier I-did bezig is met een duurzame kledinglijn voor modegigant H&M, gemaakt door mensen die oorspronkelijk in de bijstand zaten. Maar waar vind je dan dit soort kleding in Utrecht? Onder andere bij de winkel Nukuhiva. Deze winkel is opgericht door Floortje Dessing, die het erg belangrijk vindt dat kleding onder goede werkomstandigheden wordt gemaakt en duurzame stoffen worden gebruikt.

Nukuhiva let bij het inkopen van verschillende merken vaak op het verhaal achter het merk. “Kleinere merken kunnen vaak nog niet investeren in keurmerken. Grotere bedrijven kunnen zich vaker aansluiten bij een Fair Wear Foundation. Deze organisaties zijn onafhankelijk en keuren of de merken wel echt duurzaam zijn”, vertelt Denise van Dalen, assistent-manager bij Nukuhiva.

Vergeleken met fast-fashion kleding zitten er bijvoorbeeld grote verschillen in de stoffen en prijzen van de kleding die Nukuhiva inkoopt. “Alles wat we hier hebben hangen is biologisch katoen, of dingen van tencel, een duurzamere versie van viscose”, legt Denise uit. Door de kleinere oplages van de merken die Nukuhiva verkoopt, is de kleding dan ook wel een stukje duurder.

Steeds meer mensen lijken zich bewust te worden van hun consumptiegedrag volgens Denise. Ze is dan ook erg blij dat duurzame mode steeds populairder wordt. “We kunnen eigenlijk niet anders, we zijn de wereld zo aan het verpesten, dat kan niet zo door gaan.”

Beluister hieronder het hele gesprek met Denise van Dalen van Nukuhiva in Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.