Gezichtsconstructie: oog in oog met het verleden

Oog in oog met iemand uit het verleden. Een archeologische gezichtsconstructie maakt dat mogelijk. De vorm van de schedel wordt gebruikt om een gezicht tot leven te wekken. Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam Maja d’Hollosy vertelt hoe de puzzel stapje voor stapje compleet wordt gemaakt. 

“Elke schedel is anders. Elk mens heeft een unieke schedel”, zegt d’Hollosy. De schedel vormt de basis bij de creatie van een gezicht. Daarbij wordt op verschillende dingen gelet. Eerst moet de schedel onderzocht worden. “Je kijkt naar ziektes en verwondingen.” Uit het skelet kan vaak blijken of het een man of een vrouw was en hoe oud de persoon is geworden.

“Niet alle informatie kan uit de schedel gehaald worden.” Toch kan je er heel veel informatie uithalen. Voor elk onderdeel van het gezicht bestaan verschillende formules die erop los gelaten kunnen worden. Waterdicht is het niet, geeft d’Hollosy aan. “Een aantal dingen kun je niet aflezen.”

Veel van haar gezichtsconstructies halen het nieuws. Het gezicht van Ceasar bijvoorbeeld. “Dit was alleen geen gezichtsconstructie. Het hoofd van Ceasar was gebasseerd op bustus.” Een gezichtsconstructie die wel het nieuws haalde was een gezichtsconstructie die gebasseerd was op een schedel uit de bronstijd. Het is een man van tussen de 30 en de 40. Hij is om het leven gekomen door iemand die met een voorwerp op zijn hoofd heeft ingeslagen.

Luister hieronder het interview waar d’Hollosy uitlegt hoe een gezichtsconstructie in zijn werk gaat:

In Campustalk uitzending 7 van lente 2019 gaat verslaggever Kees Wagemans kijken bij een Archeohotspot. In deze archeohotspots kunnen mensen zelf met archeologische vondsten komen om ze te laten onderzoeken.

Maja d’Hollosy: https://www.uva.nl/profiel/d/-/m.l.dhollosy/m.l.dhollosy.html

De Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/3d-reconstructie-van-gezicht-caesar-net-iemand-die-je-kunt-tegenkomen-bij-de-supermarkt~b16c41e8/

Omroep West: https://www.omroepwest.nl/nieuws/3533769/Best-een-knappe-vent-gezichtsreconstructie-van-man-uit-de-Bronstijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.