In onze ervaring zijn hbo-studenten een mooie toevoeging

In een uitgebracht inspectierapport van de Inspectie van het Onderwijs bleek dat er bij 18 van de 72 masteropleidingen van de Universiteit Utrecht geen doorstroom mogelijk is vanuit het hbo. In dit item reageert Tijn Tas, voorzitter van de Utrechtse studentenvakbond VIDIUS, hierop. Maar nu komt de Universiteit Utrecht ook met een reactie.

“Wij vinden het heel belangrijk dat, waar mogelijk, hbo’ers die een bachelor afgerond hebben een master kunnen doen aan onze universiteit”, zegt Tim van Ham, woordvoerder van de Universiteit Utrecht.

“In onze ervaring zijn hbo-studenten namelijk een mooie toevoeging. Juist omdat ze praktische ervaring meebrengen en uit ervaring ook heel gemotiveerd zijn. Dus waar mogelijk faciliteren wij doorstroming, maar voor sommige opleidingen is er geen verwante bacheloropleiding aan een hbo-instelling.”

Ondanks dat de universiteit voor doorstroming zorgt waar het mogelijk is, is dit niet altijd duidelijk. Dit komt omdat er op de sites van bepaalde opleidingen het één en ander niet duidelijk beschreven staat. Hierdoor kan er een illusie gewekt worden dat er geen doorstroom mogelijk is, terwijl dit niet het geval is.

“Sommige opleidingen bieden geen generiek schakelprogramma aan, dan is het meer op maat. Maar dan moet je zelf wat actie ondernemen en contact opnemen met een adviseur die dan een plan met jou kan schetsen. Ik kan me voorstellen dat niet alle opleidingen die mogelijkheid helemaal uitgeschreven hebben, en daar wordt aan gewerkt. Maar dat ligt echt bij de opleiding zelf. Ik kan me voorstellen dat daardoor verwarring ontstaat en dat studenten denken dat het niet kan, waar doorstroming mogelijk wel kan. En dat is natuurlijk niet de situatie die wij nastreven.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.