Richting een dementie vriendelijke maatschappij

Niet iedereen weet hoe je moet omgaan met een dementerende buurman die in zijn pyjama op straat loopt en verward om zich heen kijkt, of een klant in de winkel die in paniek raakt omdat hij zijn lijstje kwijt is. Door het herkennen van mensen met dementie, maar er daarnaast ook iets voor kunnen betekenen wordt Nederland dementie vriendelijker. 

Samen dementie vriendelijk” is een landelijke campagne die oorspronkelijk ontstaan is door een idee van een wethouder uit de Stichtse Vecht. Zoals te zien is in aflevering 12 van CampusTalk lente 2018-2019 hebben ruim 270.000 mensen in Nederland dementie. De campagne wil mensen dan ook bewuster maken van de impact van de ziekte. Naast het beter leren herkennen van dementerenden, is het doel om mensen te leren hoe je iets voor diegene kunt betekenen.

De campagne richt zich op bedrijven en organisaties, maar daarnaast ook op de buurt. Evelien van der Vliet is co√∂rdinator van het programma binnen de Stichtse Vecht. “Binnen de twaalf dorpskernen die er zijn bieden we trainingen aan voor organisaties, instellingen en bedrijven om zo beter om te gaan met dementerenden”, legt Evelien uit.

Wil jij weten welke stappen je als bedrijf, organisatie of buurtbewoner kan zetten om dementie vriendelijker te worden? Luister dan het hele interview met Evelien van der Vliet hieronder.

 

Evelien ziet dat de maatschappij echt een verandering aan het doormaken is, met dank aan de campagne. “Als je er over een paar jaar nog nooit van gehoord hebt, ben jij de uitzondering, het is een olievlek aan het worden op dit moment”, zegt Evelien.

Wil je zien hoe dementie vriendelijk jouw provincie al is? Kijk dan op deze kaart!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.