Waar heeft een kringloopwinkel echt wat aan?

Weet jij wat je wel en niet kan inleveren bij de kringloop? De kringloopwinkels zien vaak spullen binnenkomen die eigenlijk helemaal niet verkoopbaar zijn. Gescheurde kleren, gebroken servies en zelfs gedragen lingerie. Helaas moet een groot deel daarvan naar de vuilstort, wat de winkels vaak veel geld kost.

“Dit is niet verkoopbaar en dit ook niet. Hier hebben we trouwens ook niks aan”, zegt een vrijwilliger terwijl ze gebroken borden vol etensresten omhooghoudt. De kringloopwinkels krijgen stapels van deze spullen die ze meteen in een grote container achter het pand kunnen weggooien. Van die containers die je eigenlijk alleen tegenkomt op grote bouwplaatsen of de vuilstort. “Die containers nemen een hoop ruimte in en het kost ook erg veel geld om ze af te voeren.” Jaarlijks kan dit in de duizenden euro’s lopen.

“Mensen die iets brengen, gaan de winkel niet in. Het zou prachtig zijn als de cirkel gewoon rond was.”

Petra Hoogland komt zelf erg vaak bij de kringloop en schrikt van die cijfers. “De lokale kringloop geeft al bij de deur aan wat ze wel en niet kunnen gebruiken. Dat systeem werkt volgens mij goed.” Voor kringloopwinkel Wawollie werkt dit helaas niet, zij krijgen dagelijks zoveel spullen binnen, dat het vooraf filteren te veel tijd gaat kosten. Hoe dat systeem werkt zie je in uitzending 9 van Campustalk.

Kringloopwinkel Wawollie krijgt dagelijks veel donaties, maar veel daarvan kunnen direct door naar de vuilstort. In campustalk 9 seizoen Lente 2018-2019 laat een vrijwilliger precies zien hoeveel rotzooi dat oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.