Gezonde nieuwe wijk in Utrecht

Een blue zone of blauwe zone doet veel mensen denken aan een parkeerplaats. Zo een waar je verplicht een parkeerschijf achter je ruit moet leggen. Maar het heeft ook een andere betekenis. Namelijk een gebied waar mensen in goede gezondheid een hoge leeftijd halen.

De term werd voor het eerst genoemd door onderzoeker Dan Buettner in het blad National Geographic. Volgens de onderzoeker zijn er vijf plekken in de wereld die sterk op elkaar lijken en waar de mensen in goede gezondheid oud worden. Dit gebeurt onder andere op Sardinië, het Japanse Okinawa, het Griekse eiland Ikaria, het Nicoya schiereiland in Costa Rica en een dorp in Californië. En het is de bedoeling dat de nieuwe Utrechtse wijk die naast station Zuilen wordt gebouwd ook een blauwe zone wordt.

Cartesiusdriehoek
Nu ligt naast station zuilen alleen het CAB-gebouw. Hier werden vroeger de auto’s en bussen van de NS gerepareerd. Destijds was het een grote hal waar gewerkt werd. Nu is het opgedeeld in verschillende stukken. Er zitten verschillende bedrijven, waaronder dB’s, het Filmcafé en brewpub Oproer. Op en om het gebouw zijn 2600 woningen gepland. En ook dit gebied moet een zo’n blauwe zone worden.

De Utrechtse blauwe zone
In de praktijk betekent het dat er geen auto’s de wijk in komen. Dit scheelt in stikstof. Daarnaast zijn er plannen voor biologische winkel, in plaats van een grote supermarkt. Daarnaast spelen beweging en het opbouwen van een gemeenschap een grote rol in het gezond leven. En daarom ook in deze nieuwe wijk. Op de kaart onder dit artikel kun je precies zien waar de blauwe zones zich bevinden. En waar ‘ie in Utrecht moet komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.