“Eet niet meer dan je nodig hebt”

In de Westerse landen is het heel normaal om te veel te eten, maar ook om weinig duurzame voeding te consumeren. De keuzes die wij maken bijvoorbeeld in de supermarkt doen we  vaak bewust, maar soms toch ook onbewust. Je wordt namelijk verleid om bepaald product te kopen dat meestal niet heel duurzaam is. Het is belangrijk dat wij steeds duurzamer worden betreft onze voeding.

“Het is heel goed om bezig te zijn met duurzaam eten” zegt Jasper de Vries, woordvoerder van het Voedingscentrum. “Want wat we eten zorgt voor meer broeikasgassen dan onze auto of ons huis. Voeding heeft zelfs het grootste aandeel van alle vormen van uitstoot, namelijk 30%,” aldus De Vries.

Bij duurzaam eten wordt er rekening gehouden én zo goed mogelijk omgegaan met mens, milieu én dier. Tijdens het produceren van voedsel wordt er zojuist mogelijk omgegaan met natuurlijke bronnen zoals water, energie en het land. “Het betekent dat wat jij op je bord hebt liggen, enorm veel impact heeft op het klimaat,” vertelt De Vries. “Dat komt omdat er bij het maken van voedsel energie voor nodig is. Dus bij productie in kassen, de verwerking in fabrieken, maar ook de vrachtwagens die ons eten transporteren.”

Als klein land kunnen wij iets bedragen aan het verbeteren van het milieu. Dat begint al bij onze voeding. “Het is zeker zinvol als wij in Nederland ons bezig houden met duurzamer eten, want Nederlands voedingspatroon is geen duurzaam voedingspatroon. Dat komt met name dat we nog veel dierlijke producten eten, te veel frisdrank drinken en te veel snacks eten. Dit zijn allemaal producten die negatief bijdragen aan onze voedselafdruk,” vertelt de Vries.

Wil je nu nog meer weten over waarom wij duurzamer om moeten gaan met onze voeding en hoe je dat moet doen. Luister dan hieronder naar het hele interview met Jasper de Vries. Of klik op deze link om een zevental tips te lezen hoe jij duurzamer om kunt gaan met voeding.

 

In de tweede aflevering van Campusblog herfst – winter 2019/2020 gaat verslaggever Joop Aerdts naar de duurzame proeftuin van Albert Heijn en de NS. Zij proberen een nieuw winkelconcept uit op Utrecht Centraal waarbij ze duurzamer met zowel de presentatie/aankleding als de producten omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.