Nieuw vak toekomstkunde vooral populair in Randstad

In september ontvingen leerkrachten in het basisonderwijs voor de eerste keer  lesmateriaal voor Toekomstkunde. Het is het begin van een nieuw vak waarmee het Wereld Natuur Fonds kinderen wil laten ontdekken hoe zij zelf een steentje bij kunnen dragen aan een betere toekomst voor onze wereld.

Bram Beckmans heeft aan de basis van het lespakket gestaan. “We zijn al jaren veel met educatie bezig, maar op scholen waren we nog een beetje zoekende. Dat is opgelost met Toekomstkunde. Dit nieuwe vak zorgt ervoor dat we wekelijks een lespakket kunnen aanbieden aan basisscholen. Daarmee haken we in op allerlei vragen die de kinderen hebben over de wereld.” Tijdens elke les wordt een actueel probleem besproken, waar kinderen zelfstandig informatie over gaan zoeken. Vervolgens bedenken de kinderen gezamenlijk hoe ze een steentje bij kunnen dragen om dit probleem op te lossen.

Scholen kunnen zichzelf opgeven om het lespakket van Toekomstkunde te ontvangen. “Per maand komen er zo’n 300 nieuwe inschrijvingen bij. Maar het is lastig te voorspellen of dat constant blijft, omdat de afgelopen maanden natuurlijk het begin waren van het nieuwe schooljaar en we ons voor het eerst moesten promoten.”

Het Wereld Natuur Fonds krijg niet alleen aanvragen vanuit Nederland. Er zijn in het buitenland ook veel enthousiaste scholen die het vak willen gaan geven aan hun leerlingen. “Het vak wordt ook gegeven in Rwanda op een Nederlandse Taal & Cultuurschool, op Bonaire, Aruba, Curacao en ook in België.”

In welke steden en provincies wordt het meeste aandacht gegeven aan dit nieuwe vak? Je zit het hieronder! 

In campustalk 1 van Herfst 2019/2020 gaan we langs op een basisschool waar voor het eerst Toekomstkunde wordt gegeven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.