“Qua biercultuur hebben we de Belgen ingehaald”

Tot een aantal jaar geleden bestelde je gewoon ‘een biertje’ aan de bar. Inmiddels is de bierkaart op veel plekken een stuk langer geworden. Ook in Utrecht zijn er de afgelopen jaren verschillende brouwerijen bijgekomen. En volgens de voorzitter van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, Jan Ausems, is de Nederlandse biercultuur een stuk harder gegroeid dan die in België.
“In de jaren 80 kwamen de Belgische bieren echt overwaaien”, legt Jan Ausems uit. Hij is voorzitter van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Samen met een aantal anderen legt hij de Nederlands biercultuur vast voor het nageslacht, zoals hij zelf zegt. “In Belgie dronken ze al langer dubbels en trippels in het cafe.” In Utrecht kwam het al wat eerder, met café Jan Primus.

Laptopbrouwers
Volgens de voorzitter hebben we onze zuiderburen qua brouwerijen inmiddels ingehaald. “De huidige trend met lokaal gebrouwen bier komt vanuit Amerika. Daar schoten zo’n 15 jaar geleden de kleine brouwerijen als paddenstoelen uit de grond.” In Nederland zit de groei vooral in brouwers die een recept bedenken en brouwcapaciteit bij grote brouwers huren. Dit soort brouwers wordt soms ook wel laptopbrouwer genoemd.“Die naam is gekomen omdat je tegenwoordig alles op je laptop kunt regelen. Je kunt een recept maken in een speciaal programma en dat kun je na het een keer zelf gebrouwen te hebben opsturen naar een brouwerij die het in grotere hoeveelheden voor je maken.”

Ook in Utrecht is er de laatste jaren weer lokaal bier te krijgen. Bijvoorbeeld van brouwerijen als De Leckere, Vandestreek en Oproer. “Ik denk vooral dat de trend ook voortkomt uit het feit dat we lokale producten steeds belangrijker vinden”, aldus Ausems.

Luister hieronder het hele interview met Jan Ausems.

In Campustalk 3 namen we een kijkje bij de jongste Utrechtse brouwerij, Eleven Brewery.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.