Zet je licht aan

Iedereen maakt het wel eens mee. Je moet ’s avonds weg en pakt je fietslampjes. En precies op dat moment zijn je batterijen leeg. Dan maar hopen dat je geen agent tegenkomt.

“Het zijn boetevermijders”, zegt Martijn van Es, woordvoerder van de fietsersbond, over de kleine lampjes die veel mensen om hun fietsstuur hebben. “Je kunt er mee thuiskomen en als de politie controleert, krijg je geen boete.” Zelf is hij geen groot fan van de lampjes. Liever ziet hij dat mensen iets meer geld steken in goede fietsverlichting. “De beste fietslamp is er een met een naafdynamo. Want die blijft het altijd doen.”

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat en het Ministerie voor Infrastructuur blijkt dat 55 procent van de fietsers in Utrecht goed licht heeft en dat ook nog een aanzet op de momenten dat het moet. Ook de Stichting Wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid (SWOV) deed onderzoek naar de gevaren van fietsen zonder licht. Zij concludeerden dat in de periode 1993-2008 14 tot 17 procent van de fietsongelukken in het donker plaatsvond. De laatste jaren gaat het wel beter. Volgens Van Es komt dat omdat de goedkope ledlampjes tegenwoordig langer meegaan dan vroeger.

Het zijn vooral de jongeren die zonder licht fietsen. Toch neemt het aantal ouderen toe. “Dat was een groep die we tot voor kort niet op de radar hadden”, geeft Van Es toe. Hoe het precies komt, kan hij niet zeggen. Wel weet hij dat eigenaren van een elektrische fiets het vaakst met licht rijden. “Dat heeft twee redenen. Ten eerste gaat de verlichting op zo’n fiets via de accu. En die is altijd opgeladen. En eigenaren gaan er voorzichtig mee om, want het zijn dure dingen. Ze zetten ‘m bijvoorbeeld thuis in de schuur en smijten ‘m in de stad niet zomaar in een fietsenrek.”

Wil je weten wat voor jou de beste fietslamp is? Kijk dan naar Campustalk 3!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.