Zwerfafval blijft groot probleem

Sigarettenpeuken, lege blikjes en plastic zakken zijn niet meer weg te denken langs fietspaden, snelwegen, parkeerplaatsen en in wijken. Organisatie Milieu Centraal schat dat per jaar in Nederland zo’n 50 miljoen kilo aan zwerfafval in de natuur of op straat belandt.  Zelfs een bananenschil op straat of in de natuur wordt al gezien als zwerfafval.

Volgens organisatie Milieu Centraal staat zwerfafval in de top 3 ergernissen in je eigen buurt. Samen met het gebrek aan parkeerplekken en hondenpoep op straat. Bijna 100% van de Nederlandse inwoners ergert zich aan zwerfafval, maar ongeveer 25% gooit zelf weleens afval op plekken waar het niet thuishoort.

Zwerfafval verdwijnt niet zomaar

Veel mensen hebben niet door wat voor schade een sigarettenpeuk of een plastic verpakkingsbakje in de natuur kan aanrichten. Het zwerfafval vervuilt de bodem of dieren kunnen het opeten en vervolgens in het afval stikken. Vooral de sigarettenpeuk wordt erg onderschat. De giftige stoffen die erin zitten, kunnen een groot hoeveelheid water vervuilen waardoor de vissen in een zeer korte tijd dood kunnen gaan.

Het afval dat in de natuur wordt gegooid, gaat ook niet zomaar weg. Sterker nog: het meeste afval dat van plastic wordt gemaakt zal nooit verdwijnen, het brokkelt alleen maar af waardoor er ministukjes van overblijven (die nog makkelijker door dieren kunnen worden opgegeten).

Hier een overzicht over hoelang soorten afval erover doen om afgebroken te worden door de natuur.

Soort afval Afbreektijd (in jaren)
Krant 0,1 – 0,5
Kartonnen drinkbeker 0,5
Sigarettenpeuk 2 tot 12
Bananenschil 1
Plastic frisdrankflesje Verbrokkelt maar breekt niet af
Plastic zak Verbrokkelt maar breekt niet af
Kauwgom Minimaal 20
Glazen fles Vergaat niet
Aluminium blikje Vergaat nauwelijks
Stalen blikje Minimaal 50
Sigarettenpeuk Minimaal 10
Patatbakje (polystyreen) Verbrokkelt maar breekt niet af

 

Iedere dag zelf zwerfafval opruimen.

Kunstenares Sandra Westgeest raapt iedere dag minimaal een stukje afval op. Meestal is dit een aluminium blikje. Hiervan maakt ze bijna iedere dag een kunstwerkje. Dit kunstwerkje is vaak een kever omdat de kever in de natuur ook dé opruimer is. Dit is in de eerste uitzending te zien van Campustalk herfst/winter 2019-2020.

 

Verslaggever Joop Aerdts spreekt met Anne Kluivers van Milieu Centraal over wat het grootste probleem van zwerfafval is en wat we eraan kunnen doen:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.