Van buitenplaats tot creatieve broedplek

Voor veel mensen is Rotsoord ‘dat ene gebied net buiten het centrum’. Maar door de jaren heen heeft het verschillende functies gehad. 

“Toen ik hier begon was het een zandvlakte met een paar containers”, vertelt ondernemer Serge Veenendaal. Hij is de eigenaar van Klein Berlijn. “Intussen is er veel veranderd. Er is veel horeca bijgekomen en is het allemaal veel gezelliger geworden. In het begin lag er ook nog veel bouwpuin.”

Nog voor Rotsoord een industriegebied werd, was het een buitenplaats aan de oever van de Vaartsche Rijn. Er werd een groot huis gebouwd door Adriaan van Oort. Eind 19e eeuw was het een vervallen gebied. Het huis was inmiddels onbewoonbaar. Daarna kwamen er meerdere fabrieken in het gebied. De bekendste is misschien wel de Pastoefabriek. Later kwam er ook een autogarage, de Bol-garage. Deze is inmiddels gesloopt en binnenkort komt er een hotel op die plek te staan,

In 2003 begon de herontwikkeling van Rotsoord. Inmiddels was het een kale vlakte met een paar containers. En na jaren van ontwikkelen is het een plek geworden waar mensen kunnen wonen, lekker uit eten kunnen of een leuke avond uit kunnen beleven.

Inmiddels is Rotsoord een plek met veel creatieve bedrijvigheid. En waar door de ondernemers verschillende feestjes worden georganiseerd. “Dat is iets wat ik nog meer wil doen in de toekomst. Samen met de andere ondernemers leuke dingen organiseren,” aldus Veenendaal.

Een aantal inwoners van de Rivierenwijk wilde graag een extra verbinding over de Vaartsche Rijn om snel op Rotsoord en Tolsteeg te komen. Na jaren actievoeren, zijn ze gestopt. Om nog één keer te laten zien hoe het had kunnen zijn projecteerden zij hun ‘Rotsoordbrug’ over het water. Meer hierover zie je in Campustalk 2.

Een gedachte over “Van buitenplaats tot creatieve broedplek

  • 16 april, 2020 om 09:46
    Permalink

    Prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.